Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Οι βελτιωμένες συνθήκες δανεισμού στην Ιταλία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας

Fitch: Οι βελτιωμένες συνθήκες δανεισμού στην Ιταλία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας
Προβλέπει αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ με ρυθμό 0,6% το 2015 και 1% το 2016
«Η βελτίωση των συνθηκών δανεισμού για τις ιταλικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι η παρατεταμένη οικονομική ύφεση της Ιταλίας σταδιακά υποχωρεί», ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η Fitch Ratings.
Η Fitch προβλέπει θετική πορεία για το ιταλικό ΑΕΠ, τη διετία 2015-2016, αν και με χαμηλό ρυθμό.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6% το 2015 και κατά 1% το 2016.
Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Istat, δείχνουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα συνέχισε να συρρικνώνεται, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα σημείο καμπής έχει φτάσει.
Αναλυτικότερα, επισημαίνει η Fitch, οι ιταλικές τράπεζες έχουν καταρτίσει τον προϋπολογισμό τους, υπολογίζοντας συνολική αύξηση δανείων για το 2015 της τάξης του 3% με 4%, η οποία, αν και σχετικά μικρή, παραμένει ανώτερη των προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ υποδηλώνει αύξηση του δανεισμού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια συστολής.
Η ζήτηση για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια στην Ιταλία το α’ τρίμηνο του 2015 ξεπέρασε τη ζήτηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζει η Fitch, αν και τα εταιρικά δάνεια παρέμειναν επίπεδα.
Σημειώνει, ακόμα, πως οι ιταλικές τράπεζες χαλάρωσαν τους όρους και τις συνθήκες δανεισμού για να ικανοποιήσουν την καταναλωτική ζήτηση, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιστρέφει.
Πέρα από τα χαμηλά επιτόκια και την προσδοκία ότι η Ιταλία θα βγει από παρατεταμένη ύφεση του 2015, η πιστωτική ζήτηση λαμβάνει ώθηση από την έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των ΜΜΕ της Ιταλίας.
Ωστόσο, η αδύναμη ακόμα αύξηση των δανείων υποδηλώνει ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, ενώ ορισμένοι βασικοί τομείς, όπως οι κατασκευές, εξακολουθούν να αναφέρουν χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, προειδοποιεί η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης