Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η πλειονότητα των ξένων αναλυτών (52%) «βλέπει» Grexit

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η πλειονότητα των ξένων αναλυτών (52%) «βλέπει» Grexit
Το αρνητικό κλίμα σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας έχει εκτοξευθεί έναντι του Ιανουαρίου
Βυθισμένη σε μια παρατεταμένη κρίση και σε με διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, σύμφωνα με την πλειονότητα των επενδυτών και αναλυτών σε νέα δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Ειδικότερα, το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κάποια στιγμή η πληττόμενη από έλλειψη ρευστότητας χώρα θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ, έναντι του 43% που εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης στο εγγύς μέλλον.
Η αρνητική αξιολόγηση των προοπτικών της Ελλάδας, πάνω από πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάσωσή της, έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.
Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποτύχει να ξεκλειδώσει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, καθώς παραμένει προσκολλημένος στις δεσμεύσεις του για πολιτικές ενάντια στη λιτότητα, ενώ οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει να τις χρηματοδοτεί, τότε η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο εύθραυστη από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Diego Iscaro, οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών IHS Global Insight του Λονδίνου.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εν τέλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ», συμπληρώνει.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 18% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Απριλίου εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη το τρέχον έτος, ένα 22% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος του 2016 και ένα 12% προβλέπει ότι, ενώ η χώρα θα μάχεται για να αντιμετωπίσει τις άμεσες δυσκολίες, τελικά θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ κάποια στιγμή μετά το 2016.

bloomberg_pinakas.png


Ενώ παραμένει το πρόβλημα με την Ελλάδα, αυτό δεν επηρεάζει την αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν στην ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2015 και 1,7% το 2016, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των 59 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg.
Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης έχει περιοριστεί, σύμφωνα με τον Gizem Kara, οικονομολόγο της BNP Paribas στο Λονδίνο.
Οι κίνδυνοι από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν μετριαστεί από τις πολιτικές και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και από τη δημιουργία του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης και της τραπεζικής εποπτείας.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους.
Η δημοσκόπηση του Bloomberg, που έλαβε χώρα το διάστημα 14-15 Απριλίου μεταξύ 1.280 ερωτηθέντων και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, αποτυπώνει την αισιοδοξία των ερωτηθέντων ως προς τις συνολικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Βάσει αυτής, το ποσοστό εκείνων που εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, φθάνει το 39%, έναντι του 14% τον Ιανουάριο, ενώ το 33% εκτιμά ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι το ήμισυ εκείνου που είχε καταγραφεί πριν από τέσσερις μήνες.
Παράλληλα, το 26% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερή.
Κληθέντες οι αναλυτές να επιλέξουν μία ή δύο αγορές που προσφέρουν στους επενδυτές τις καλύτερες ευκαιρίες τους επόμενους 12 μήνες, πρώτη επιλογή αποτέλεσε η Ευρωζώνη με 35%, ξεπερνώντας αυτή των ΗΠΑ, που έλαβε το 33%.

bloomberg_pinakas1.png


Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι επικίνδυνο να εκτιμά κανείς ότι η Ελλάδα αποτελεί τον μοναδικό μεγάλο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγο της Euler Hermes με έδρα το Παρίσι.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την Ελλάδα σαν μια γάγγραινα, όμως είναι λάθος να εκτιμά κανείς ότι τα προβλήματα της Ευρώπης θα εξαφανιστούν αν η Ελλάδα απομακρυνθεί», σημειώνει και προσθέτει ότι «η συνολική εικόνα είναι ότι ο κύκλος εργασιών των εταιρειών στην καλύτερη περίπτωση είναι επίπεδος στις περισσότερες χώρες».
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι σωστή, με το 38% να εκτιμά ότι είναι διευκολυντική και το 15% να σημειώνει ότι είναι πολύ περιοριστική.
Παράλληλα, το 68% κρίνει θετικά τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, έναντι του 25% που τον κρίνει αρνητικά.
Επίσης, το 60% απάντησαν ότι είναι αισιόδοξοι ότι οι πολιτικές της γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel θα επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, καταγράφοντας πτώση έναντι του υψηλού 76% πριν από μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Euler Hermes, είναι η Merkel που ίσως κρατάει το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα είναι ολοένα και περισσότερο πιθανή, όμως δεν πιστεύω καθόλου στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης