Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Έως πότε θα κερδίζει η Γερμανία στις πλάτες της κρίσης της Ευρωζώνης;"

Eίναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία απολαμβάνει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ μέσω της χειρότερης ύφεσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, σχολιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Η Γερμανία «βλέπει» αλματώδη αύξηση στις εξαγωγές της, μείωση της φορολογίας και σημαντική άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Γερμανών πολιτών.  Η Γερμανία αποδίδει την επιτυχία αυτή στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη την προηγούμενη δεκαετία και κατάφερε να μετατρέψει την πρώην ασθενή της Ευρώπης στην ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική οικονομία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σημαντικό για την Γερμανία να έχει ένα αδύναμο νόμισμα, το κόστος δανεισμού κοντά σε χαμηλό ποσοστό ρεκόρ και τη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων της να συνεχίσουν να εισάγουν γερμανικά προϊόντα.
Αλλά πόσο ακόμα, συνεχίζει η WSJ, μπορεί η Γερμανία να κερδοσκοπεί πάνω στην κρίση της Ευρωζώνης και να αφήνει να τις αδύναμες χώρες να υποφέρουν; Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχουν σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα και εφόσον καμία χώρα δεν θέλει να βγει από την Ευρωζώνη, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν ως μέρος των πακέτων διάσωσης τους.
Ακόμα και λόγω των σοβαρών προβλημάτων των οικονομιών τους η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν είναι οι μόνες υπεύθυνες. Η Γερμανία δεν μπορεί να θάψει το κεφάλι της στην άμμο για πολύ περισσότερο, καταλήγει το δημοσίευμα. Οι ψηφοφόροι σε Ελλάδα και Ιρλανδία δεν θα ανεχτούν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και να είναι οι μόνοι που κάνουν θυσίες για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν η ΕΕ θα είναι ουσιαστικά μία Ένωση και όχι κάτι παραπάνω από μία ονομασία. Ειδάλλως ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης, παρά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης