Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η ελευθερία του Τύπου «σφαγιάζεται» καθημερινά στην Τουρκία - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Deutsche Welle: Η ελευθερία του Τύπου «σφαγιάζεται» καθημερινά στην Τουρκία - Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας
Tο 80% του συνόλου των ΜΜΕ βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, «ανίκανα» να θυμηθούν τις βασικές αξίες της δημοσιογραφίας
Τις δυσκολίες του να είσαι δημοσιογράφος στην Τουρκία περιγράφει στη γερμανική Deutsche Welle, ο τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Today ‘s Zaman και μπλόγκερ στη Huffington Post, Yavuz Baydar.
Όπως υποστηρίζει, το 80% του συνόλου των ΜΜΕ βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, όντας «ανίκανα» να θυμηθούν τις βασικές αξίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
«Οι τούρκοι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους υπηρετώντας τις θεμελιώδεις αρχές του επαγγέλματός τους δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης ενάντια στην ολοκληρωτική τους φίμωση» τονίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.
Ο Yavuz Baydar, ιδρυτικό μέλος της Πλατφόρμας για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία (P24), σχολιάζει τη λογοκρισία που δέχονται οι συνάδελφοι του όταν αναφέρονται στον τούρκο πρόεδρο Erdogan καθώς οποιαδήποτε αρνητική αναφορά στο πρόσωπό του θεωρείται «προσβολή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νομικών υποθέσεων και μηνύσεων εναντίον δημοσιογράφων με την κατηγορία της «προσβολής του Erdogan» έχει εκτοξευθεί δραματικά.
«Από την περίοδο των διαδηλώσεων στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης επιβλήθηκαν περισσότερες από 40 απαγορεύσεις πληροφόρησης για υποθέσεις διαφθοράς και βομβαρδισμούς που σχετίζονταν με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου αυτά τα στοιχεία να μη δημοσιοποιηθούν.
Η άρνηση διαπίστευσης έγινε καθημερινή πρακτική. Επικριτικές, προς την κυβέρνηση, εφημερίδες δεν διατίθενται στις πτήσεις της Turkish Airlines και σε αεροδρόμια. Η Τουρκική Ραδιοτηλεοπτική Αρχή (RTUK) λειτουργεί ως κεντρικό όργανο λογοκρισίας».
Σύμφωνα με τον Baydar, 20 τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή αν και η φυλάκιση δεν συνιστά συνήθη πρακτική σε αντίθεση με την απειλή φυλάκισης.
Όσοι δημοσιογράφοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ακολουθούμενες πρακτικές απολύονται συστηματικά.
Μόλις 1,5% των δημοσιογράφων στην Τουρκία τολμούν να γίνουν μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ο φόβος απώλειας του εισοδήματος είναι μεγαλύτερος ακόμη και από το φόβο της δίκης και της φυλάκισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης