Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι 100 ημέρες μοναξιάς του ΣΥΡΙΖΑ – Οι Έλληνες για άλλη μια φορά κοντά στην άβυσσο

Guardian: Οι 100 ημέρες μοναξιάς του ΣΥΡΙΖΑ – Οι Έλληνες για άλλη μια φορά κοντά στην άβυσσο
Απολογισμός των 100 ημερών που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία
Στις πρώτες 100 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας αναφέρεται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», τις οποίες συνδέει με το πρώτο μνημείο της κρίσης, ένα πρόσωπο σε απόγνωση, με τα χέρια απλωμένα και το στόμα ορθάνοιχτο.
Το μνημείο απεικονίζει έναν άνδρα που κρέμεται από έναν χρηματοοικονομικό δείκτη σε ελεύθερη πτώση και από κάτω ο κόσμος του από μπετόν και πέτρα κείται σπασμένος και γκρεμισμένος.
Όπως σημειώνει η αρθρογράφος Helena Smith, για τον Τάσο Νυφαδόπουλο, τον νεαρό γλύπτη που φιλοτέχνησε το έργο, πρόκειται για την πρώτη συνεισφορά στις χιλιάδες αυτοκτονίες που άφησε η κρίση, αλλά και μια έκφραση του τι έχουν αισθανθεί όλοι οι Έλληνες.
Πέντε χρόνια μετά την επιβολή των μνημονίων, του μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας που έχει υπάρξει στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, οι Έλληνες δεν ξέρουν τι να σκεφτούν.
Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι επί πέντε χρόνια χόρεψαν στον σκοπό της λιτότητας και τώρα βρίσκονται ξανά ένα βήμα από την άβυσσο, όπως ο άνδρας στο γλυπτό του Νυφαδόπουλου, σημειώνει η βρετανίδα αρθρογράφος της Guardian.
To μεγάλο κύμα ελπίδας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του στην εξουσία, αναφέρει χαρακτηριστικά, συνετρίβη στα βράχια της ανανεωμένης αβεβαιότητας σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ, καθώς η χώρα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς την έξοδο.
«Είναι πολύ δύσκολο να λάβει μια καλή βαθμολογία σε οτιδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν μόνο για τις καλές του προθέσεις», σημειώνει η Αλίκη Μουρίκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, προσθέτοντας ότι «μπορεί να ενδιαφέρεται να βάλει τους ανθρώπους πάνω από τις τράπεζες, αλλά ο τρόπος που διαπραγματεύεται έχει υπάρξει χαοτικός και η θητεία του μέχρι τώρα είναι απογοητευτική».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό το κλίμα και γίνεται λόγος για ατμόσφαιρα φόβου, με την πραγματική οικονομία να έχει βρεθεί σε τέλμα ύστερα από τρεις μήνες άκαρπων συνομιλιών με τους πιστωτές για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Η αρθρογράφος διερωτάται αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαψεύσεις τις Κασσάνδρες και θα κατορθώσει να απελευθερωθούν τα κεφάλαια ύψος 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην τελευταία δόση του προγράμματος ή αν θα γλιστρήσει στα άγνωστα νερά της χρεοκοπίας και της οικονομικής καταστροφής.
Σύμφωνα με την Αλίκη Μουρίκη, «δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο του πανικού, όμως οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ» και προσθέτει ότι από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποσυρθεί περίπου 30 δισ. ευρώ από καταθέτες και επιχειρήσεις από τον Δεκέμβριο, περισσότερα ακόμη και από το 2012, όταν η χώρα ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης.
Παράλληλα, στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι η στρατηγική του δεν τυγχάνει της υποστήριξης της πλειονότητας των πολιτών, ενώ σημειώνεται και η υψηλή αποδοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με την τακτική του στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχει αποξενώσει την Αθήνα, ενώ έχει κατηγορηθεί από τους ομολόγους του για ερασιτεχνισμό.
Ακόμη επισημαίνεται ότι ο χαρισματικός Τσίπρας μπορεί στο εξωτερικό να είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενη ανυπομονησία, στο εσωτερικό ωστόσο μπορεί να αντλήσει από τη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τις προηγούμενες πολιτικές που δεν απέδωσαν.
Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αναφέρει η Helena Smith.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι αυτό που έχει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας είναι μια «λιτανεία επιλογών», με δυνητικά εκρηκτικές συνέπειες, ενώ σημειώνεται ότι η ημέρα της αναμέτρησης πλησιάζει και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εξευμενίσει τους δανειστές, αποδεχόμενος τα επώδυνα μέτρα που θα κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, ή θα εξαλείψει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, όπως είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με την Άννα Ασημακοπούλου, βουλευτή της Ν.Δ., πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς αν ληφθούν λάθος αποφάσεις, θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας για την Ελλάδα και για πολλές γενιές οι Έλληνες μπορεί να ζήσουν σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ξέρουν.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται, οι αναλυτές δεν αμφιβάλλουν ότι η απόφαση που θα λάβει ο έλληνας πρωθυπουργός, πέραν της μοίρας της Ελλάδας, θα καθορίσει και τη δική του και ενδεχομένως γι' αυτό έχει θέσει το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Οι γραμμές πολέμου σχεδιάζονται και μέσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σημειώνει η βρετανίδα αρθρογράφος και προσθέτει ότι ενώ ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα συμβεί.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης