Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Το παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα

Mersch (ΕΚΤ): Το παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα
«Οι αγορές υποτιμούν την πολιτική βούληση να σωθεί το ευρώ»
Το παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα, σε περίπτωση που ξεμείνει από άλλες επιλογές, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Vanguardia, το διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ, Yves Mersch.
Ο ίδιος σχολίασε ότι μια τέτοια λύση θα ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρα, ωστόσο υπάρχει ως εναλλακτική και είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, αν παραστεί ανάγκη, όπως και το ζήτημα των capital control.
«Οι αγορές υποτιμούν την πολιτική βούληση να σωθεί το ευρώ», ανέφερε στη συνέχεια, ο Mersch, προσθέτοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει δει τόσο ενωμένη την Ευρώπη, όσο στο ελληνικό ζήτημα.
Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα, παρά τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί, τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης έδωσαν ώθηση στις συνομιλίες.
Ειδικότερα, σχολίασε ότι «κάποιες φορές η ουσία βελτιώνεται, όταν βελτιώνεις τις δομές».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα ήταν καλύτερο να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Mersch αρκέστηκε να αναφέρει ότι στις αρμοδιότητές του, ως κεντρικός τραπεζίτης, δεν περιλαμβάνονται οι πολιτικές συμβουλές.
Υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι αν είχαμε προσέξει πιο επισταμένα τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας το 2011 θα είχαμε γλιτώσει πολλές συζητήσεις, σχολίασε ακόμα ο τραπεζίτης, ο οποίος τότε είχε απαντήσει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επέφερε το χάος.
«Δεν θέλω να συμμετέχω σε υποθέσεις τη δεδομένη στιγμή», υπογράμμισε ο Mersch, κληθείς να σχολιάσει αν ακόμα βλέπει το Grexit ως χάος, συμπληρώνοντας ότι «το ρολόι κινείται, αλλά ίσως να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Για κάποιες χώρες ήταν ευκολότερο να συνειδητοποιήσουν ότι όταν χρωστάς και εξαρτάσαι από τους δανειστές σου, τότε πρέπει να προβείς σε μεταρρυθμίσεις και οι πολίτες σου να δείξουν ότι αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, σχολίασε ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αλλάξει την πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, σχολίασε και το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας πως «δεν θέλω να θεωρητικολογεί για την τύχη της Ελλάδα».
«Αν κοιτάξετε άλλα παραδείγματα, υπήρξαν αποτυχίες στις ΗΠΑ και σε άλλες νομισματικές ενώσεις, χωρίς πολιτικές συνέπειες», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι αυτό που μετράει είναι η πολιτική θέληση να μείνουν μαζί οι ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το συμφέρον της αγοράς, όμως υποτιμούν την πολιτική βούληση να σωθεί το ευρώ», κατέληξε ο Yves Mersch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης