Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η Ασία θα παραμείνει η λοκομοτίβα της παγκόσμιας ανάπτυξης

ΔΝΤ: Η Ασία θα παραμείνει η λοκομοτίβα της παγκόσμιας ανάπτυξης
Προειδοποιήσεις από το Ταμείο και για τους κινδύνους που υφίστανται
Η ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού θα συνεχίσει να ηγείται του υπόλοιπου κόσμου, χάρη στη δυναμική εσωτερική κατανάλωση, ωθούμενη από τις υγιείς αγορές εργασίας, τα χαμηλά επιτόκια και την πρόσφατη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της περιοχής θα παραμείνει σταθερό στο 5,6% το 2015, πριν μετριαστεί ελαφρώς το 5,5% το 2016, αναφέρει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη.
Η παγκόσμια ανάπτυξη, αν και είναι μέτρια και άνιση, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ζήτηση για τις ασιατικές εξαγωγές.
Αυτοί οι παράγοντες, σημειώνεται, εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες από τις αντιστροφές ροής κεφαλαίων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική της FED.
Παρ' όλα αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της περιοχής θα ποικίλλει, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η οικονομία της Κίνας εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει σε έναν πιο βιώσιμο ρυθμό, στο 6,8% το 2015 και το 6,3% το 2016, ενώ η ανάπτυξη στην Ιαπωνία θα διαμορφωθεί στο 1% φέτος και στο 1,2% το επόμενο έτος.
Στις υπόλοιπες περιοχές, υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ των καθαρών εξαγωγέων και εισαγωγέων προϊόντων.
«Οι εξαγωγείς μη πετρελαϊκών προϊόντων, οι τιμές των οποίων έχουν υποχωρήσει κάθετα (Αυστραλία, Ινδονησία, Μαλαισία και Νέα Ζηλανδία) θα επηρεαστούν αρνητικά από την εξέλιξη των όρων των συναλλαγών, ενώ σε άλλες χώρες η ανάπτυξη εκτιμάται ότι είτε θα σταθεροποιηθεί είτε θα αυξηθεί», αναφέρει το ΔΝΤ.
Η Ινδία, η πλέον ωφελημένη από τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων, θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα στην περιοχή.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5% φέτος και το επόμενο έτος, μετατρέποντάς τη σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι υπάρχουν και παράγοντες που θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, με το ισοζύγιο των κινδύνων να κλίνει προς την αρνητική πλευρά.
Στους κινδύνους περιλαμβάνεται η σημαντικά χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στην Κίνα ή την Ιαπωνία και η επίμονη ισχυροποίηση του δολαρίου, που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για εταιρείες με αρκετά μεγάλο χρέος σε δολάρια, αλλά και να περιορίσει τη ζήτηση.
«Τα επίπεδα χρέους, συμπεριλαμβανομένων του χρέους σε ξένο νόμισμα, έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η Ασία είναι τώρα πιο ευάλωτη στους κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές», επισημαίνει το ΔΝΤ.
Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας παρουσιάζουν ανοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη της Ασίας, εάν δαπανώνται οι οικονομίες από τους λογαριασμούς των εισαγωγών πετρελαίου.
«Η μείωση του πετρελαίου και των τροφίμων παρέχουν την ευκαιρία για περαιτέρω μεταρρύθμιση ή σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων, βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητα των δαπανών και θωρακίζοντας τις δημόσιες δαπάνες από τις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων», αναφέρει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης