Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Τι θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στo Ηνωμένο Βασίλειο – Ποιοι οι λόγοι ανησυχίας

Βρετανία: Τι θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στo Ηνωμένο Βασίλειο – Ποιοι οι λόγοι ανησυχίας
Μετανάστευση και αποχώρηση της Βρετανίας μερικά από τα θέματα που θα κριθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα
Περίπου 50 εκατ. Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, που θα αναλάβει το τιμόνι διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, κάτι άλλωστε που διαφαινόταν ήδη από τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν ότι Συντηρητικοί και Εργατικοί έδιναν μάχη στήθος με στήθος για την επικράτηση.
Το πιθανότερο φαίνεται ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, όπου κανένα από τα κόμματα δεν θα ελέγχει 326 έδρες, το όριο που σηματοδοτεί την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο David Cameron θα μπορούσε να λάβει το 35%, ακολουθούμενος από τον επικεφαλής των Εργατικών, Ed Miliband, με 32%.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Nick Clegg και ο επικεφαλής του UKIP, Nigel Farage, θα κληθούν να διαδραματίσουν τον ρόλο του μπαλαντέρ και θα σημαδεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών που θα επηρεάσουν όλη την Ευρώπη.

Αποχώρηση από την Ε.Ε. και οι επιπτώσεις της

Πολύς λόγος έχει γίνει για τον κίνδυνο που διατρέχει η Ε.Ε. από μια αποχώρηση της Ελλάδας, όμως δεν έχει γίνει πολλή συζήτηση για το τι θα μπορούσε να προκύψει αν η Μεγάλη Βρετανία έβαζε πάνω στο τραπέζι την αποχώρησή της από την Ε.Ε., ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική πιθανότητα μετά τις σημερινές εκλογές.
Από τη μια πλευρά, υπάρχει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο David Cameron για τα τέλη του 2017.
Αν ο ηγέτης των Συντηρητικών αποκτήσει την πλειοψηφία θα μπορούσε να ρωτήσει τους Βρετανούς αν θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, σε ένα σενάριο που το αντιευρωπαϊκό κόμμα του Nigel Farage κρατούσε στα χέρια του το κλειδί της Βουλής των Κοινοτήτων, θα μπορούσαν να επηρεαστούν μια σειρά πραγμάτων.
Καταρχάς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς μεταναστών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής του UKIP, όπως και οι Τόρις έχουν ταχθεί υπέρ της ανάληψης μέτρων για την αποθάρρυνση της άφιξης μεταναστών, μέσω αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση.
Εν συνεχεία είναι και το θέμα με τη Σκοτία, με το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας να θεωρείται βέβαιο ότι θα το θέσει στο τραπέζι μετά τις εκλογές.

Επενδυτές

Το City θα μπορούσε να πάψει να αποτελεί μια όαση χωρίς ρυθμίσεις, αν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές.
Μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας έχει δαπανηθεί για τα προνόμια των πλουσίων και ιδιαίτερα των ξένων.
Μάλιστα, ο Ed Miliband έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, τους συντελεστές φορολογίας σε επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
Τέλος, αν αποφασιζόταν μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., αυτή η είδηση δεν θα ήταν καλοδεχούμενη από το City.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης