Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Προς το παρόν… σχεδόν απίθανο το Brexit - Βαρίδι για την αξιολόγηση «ΑΑ+» της Βρετανίας η αβεβαιότητα

Fitch: Προς το παρόν… σχεδόν απίθανο το Brexit - Βαρίδι για την αξιολόγηση «ΑΑ+» της Βρετανίας η αβεβαιότητα
Το δημόσιο χρέος παραμείνει σε υψηλά επίπεδα
Μειωμένους βραχυπρόθεσμους κινδύνους αλλά και… αυξημένα μακροπρόθεσμα ρίσκα διαβλέπει η Fitch μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Μεγάλης Βρετανίας.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το εκλογικό αποτέλεσμα αφενός μειώνει τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, αφετέρου αυξάνει τα μακροπρόθεσμα θεσμικά ζητήματα.
Η οριακή αυτοδυναμία των Συντηρητικών προσφέρει ένα ξεκάθαρο δρόμο για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Άλλωστε, σημειώνει η Fitch, τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.
Όμως, η οριακή πλειοψηφία των Συντηρητικών καθιστά πιο δύσκολη την εφαρμογή αυτή της πολιτικής.
Οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευτεί πως η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού θα επέλθει έως το 2017 – 2018, ήτοι δύο χρόνια νωρίτερα από τις δεσμεύσεις των Εργατικών.
Την ίδια ώρα, η Fitch διατείνει πως το δημόσιο χρέος παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έναντι των χωρών που τυγχάνουν της αξιολόγησης «ΑΑ» και «ΑΑΑ».
Πάντως, σημειώνει, η περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ενισχύει και εδραιώνει την αξιολόγηση «ΑΑ+».
Από την άλλη πλευρά, προσθέτει η Fitch, το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει τις πιέσεις σε μία σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως μετά την εκλογή 56 βουλευτών του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, οι διαπραγματεύσεις για τη δημοσιονομική ανεξαρτησία της Σκοτίας αναπόφευκτα θα ενταθούν, συνεπάγοντας την αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων για τη Βρετανία.
Πάντως, τα εν λόγω ρίσκα κρίνονται διαχειρίσιμα λόγω της σχετικά μικρής αναλογίας της σκοτσέζικης οικονομίας (10%).
Ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην προοπτική δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.
Σύμφωνα με την Fitch, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην αξιολόγηση της χώρας, καθώς μέχρι στιγμής το σενάριο του Brexit φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο.
Πάντως, καταλήγει, η επί μακρόν αβεβαιότητα θα επιφέρει πλήθος εμποδίων στην οικονομική ανάπτυξη και στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης