Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πάνω από μισό εκατ οι πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 στη Γερμανία

Deutsche Welle: Πάνω από μισό εκατ οι πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 στη Γερμανία
Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Μάλτα και Σουηδία ζητούν ποσόστωση, ενώ άλλες προτείνουν η εθελοντική απορρόφηση προσφύγων 
Τελικά, χιλιάδες μετανάστες/πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες στα σύνορα της ΕΕ, καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους, που δεν είναι άλλος από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το γεγονός ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και την Αφρική που φτάνουν στη χώρα κάνοντας τους δήμους να ζητούν άμεσα επιπλέον οικονομική ενίσχυση 1 δις ευρώ για την οργανωτική τους στήριξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, περισσότεροι από 300.000 χιλιάδες υπολογίζει το Βερολίνο τους πρόσφυγες ή μετανάστες που θα έρθουν φέτος στη Γερμανία. Η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει μάλιστα λόγο ακόμα και για μισό εκατομμύριο.
Σήμερα, 9/5, ολοκληρώθηκε στην καγκελαρία συνάντηση της καγκελαρίου A. Merkel με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων στη Γερμανία.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον καταμερισμό των προσφύγων στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ».
Στις προτάσεις της Κομισιόν για τον καταμερισμό των προσφύγων θα συνυπολογίζεται ο πληθυσμός, το ΑΕΠ, το ύψος της ανεργίας, αλλά και ο αριθμός προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών που έχει δεχθεί ήδη μια χώρα.
Η A. Merkel αναφερόμενη στο ζήτημα τόνισε, ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός παρανομαστής μεταξύ των 28 χωρών-μελών. «Άλλες χώρες ζητούν ποσόστωση, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Μάλτα και η Σουηδία, ενώ άλλες προτείνουν η απορρόφηση προσφύγων να γίνεται σε εθελοντική βάση» υποστήριξε η A. Merkel.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk o δήμαρχος της πόλης του Duisburg, Adolf Sauerland ζήτησε την στήριξη του Βερολίνο για να διαχειριστεί το πρόβλημα των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στην πόλη του.
«Έχουμε φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για να υποδεχθούμε ολοένα και περισσότερους μετανάστες είναι συχνά μόνο ώρες ή λίγες μέρες. Έχουμε κατασχέσει σπίτια, χτίζουμε κέντρα υποδοχής ή ανακαινίζουμε παλαιότερα. Αισθανόμαστε ωστόσο ότι μας έχουν αφήσει στη τύχη μας τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Duisburg περίπου οι μισοί μετανάστες που έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες στην πόλη προέρχονται από βαλκανικές χώρες:
«Το πρόβλημα με τους ανθρώπους από τα βαλκάνια είναι ότι οι πιθανότητες χορήγησης ασύλου στη Γερμανία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Έχουν πρόσβαση στις ίδιες παροχές όπως οι πρόσφυγες από εστίες κρίσης. Αποτελούν ωστόσο μεγάλη πρόκληση μιας και δεσμεύουν παροχές που λείπουν από πρόσφυγες με ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης