Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, κάνει ο γ.γ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg

tags :
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, κάνει ο γ.γ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg
Οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο (Uceka) και παραδόθηκαν στην αστυνομία
(upd3) Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, έκανε ο γ.γ του ΝΑΤΟ Jen Stoltenberg ενώ κάλεσε να διενεργηθεί μία διαφανής έρευνα για τις βιαιότητες από τις οποίες σκοτώθηκαν 22 άτομα μεταξύ των οποίων οκτώ αστυνομικοί και 14 μέλη των ένοπλων αλβανών.
«Παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Κουμάνοβο με μεγάλη ανησυχία», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο stoltenberg . «Είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί και κοινοτικοί ηγέτες να εργαστούν από κοινού για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διενεργηθεί μία διαφανής έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί τι έχει συμβεί».
«Απευθύνω έκκληση σε όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, προς το συμφέρον της χώρας και ολόκληρης της περιοχής" καταλήγει ο γ.γ του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα το Bankingnews έγραφε:

Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, μεταξύ ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και αλβανόφωνων της περιοχής.
Μέχρι στιγμής οι νεκροί αστυνομικοί ανέρχονται στους 22 εκ των οποίων 8 είναι αστυνομικοί και οι υπόλοιποι ένοπλοι αλβανοί ενώ 37 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.
Αν και η κατάσταση έχεε οδηγήσει ήδη εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, που βρίσκεται 14 χλμ από τα σύνορα με τη Σερβία, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των πολιτών.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Georgi Ivanov συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο οποίο μετείχαν ο πρωθυπουργός Gruevski, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, 'Άμυνας και Εσωτερικών της χώρας.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων προσκάλεσε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Zoran Zaeb, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, τον Ali Ahmed, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση με τους αλβανόφωνους της περιοχής, όμως παραμένει άγνωστο αν αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Ivanov καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ivo Koteci ανεφερε ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο (Uceka) και πρόσθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας αυτής, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nicola Gruevski σε τηλεοπτικό μήνυμα του προς τους πολίτες της χώρας, αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν χθες και σήμερα, μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.
Ο Gruevski ανέφερε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα.
Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους και σημείωσε ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Συναγερμός στο Βελιγράδι
Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, στα νότια σύνορα της Σερβίας έχουν σημάνει συναγερμό στο Βελιγράδι. 
Παρότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Datcic αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης και στο σερβικό έδαφος διεμήνυσε ότι «κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Σερβίας θα αντιμετωπιστεί άμεσα και δυναμικά» και προειδοποίησε με έντονο ύφος: «Μην διανοηθεί κανείς να παίξει με τη Σερβία».
Το κυβερνητικό Γραφείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας της Σερβίας πάντως, σε έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Aleksandar Vucic, συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για πιθανή μεταφορά των ενόπλων συγκρούσεων από το Κουμάνοβο, στη νότια Σερβία.
«Η κατάσταση ασφαλείας στη Σερβία είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι στο άμεσο μέλλον οι συγκρούσεις από την «Μακεδονία» θα μεταφερθούν στο έδαφος της Σερβίας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης. 
Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ήρεμοι και διαβεβαιώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψουν κάθε απειλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία έχει ενισχύσει με άνδρες των ειδικών δυνάμεων και τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τους συνοριοφύλακες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσσοβο.

(Πρώτη ενημέρωση 18:46 Κυριακή 10 Μαίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης