Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin συναντάται ο αμερικανός ΥΠΕΞ John Kerry

Ρωσία: Με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin συναντάται ο αμερικανός ΥΠΕΞ John Kerry
Ανάγκη για περισσότερες ενέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες, εφόσον βέβαια υπάρχει αμοιβαία πρόθεση, βλέπουν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών 
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στη Ρωσία, όπου αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η ουκρανική κρίση και η Συρία.
Ειδικότερα, ο J. Kerry ευελπιστεί να εξερευνήσει την πρόθεση της Ρωσίας να περιορίσει τη συμμετοχή της στην εμφύλια σύρραξη στην Ουκρανία, καθώς και τη στήριξή της προς τον πρόεδρο της Συρίας.
Ο J. Kerry μετέβη στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι, για να μετέχει σε συζήτηση που αφορούν θέματα για τα πυρηνικά του Ιράν, την Υεμένη και τη Λιβύη .
Με τις σχέσεις των δύο χωρών, Ρωσίας και ΗΠΑ, να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρηθούν κάποιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι πρωτίστως σημαντικό για εμάς να κρατήσουμε τις επικοινωνιακές γραμμές ανοικτές.
Είναι επίσης σημαντικό να γίνει προσπάθεια συζήτησης με τα ανώτερα στελέχη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του State Department, ο οποίος συνταξίδευε με τον J.Kerry, στους δημοσιογράφους. 
Κορυφαία αμερικανική πηγή, επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερες ενέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες, εφόσον βέβαια υπάρχει αμοιβαία πρόθεση.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov, υπογράμμισε πως η επίσκεψη ήταν ένα θετικό βήμα, ενώ παράλληλα δήλωσε πως μέσω διαλόγου, είναι πιθανό να βρεθούν τρόποι για εξισορρόπηση της κατάστασης, καλύτερης συνεργασίας, με στόχο την αναζήτηση λύσης για διεθνή ζητήματα.
Καταληκτικά, επεσήμανε με τρόπο δεικτικό την απροθυμία της Ρωσίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο J. Kerry αναμένεται να συναντήσει στο Σότσι και τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ναυάγησαν από τότε που η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το Μάρτιο του περασμένου έτους και υποστήριξε ένθερμα τους φιλο-ρωσικούς αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα από την άλλη πλευρά κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενορχήστρωσε την περσινή ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για την αποτυχία να αποσύρει το βαρύ εξοπλισμό, όπως τα συστήματα αεράμυνας, τα άρματα μάχης και το πυροβολικό από την ανατολική Ουκρανία, κατά την παράβαση του ειρηνευτικού σχεδίου που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο και είναι γνωστή ως «Μινσκ 2».
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ενώ δεν υπήρξαν εξωτερικά σημάδια αντιστροφής της κατάστασης στην Ουκρανία ή τη Συρία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν στις πρόσφατες ήττες στις δυνάμεις του Ασάντ ότι μπορεί να αλλάξουν τη στάση της Μόσχας.
Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επιπλέον ότι είναι σημαντικό να συναντηθεί ο V.Putin με τον J. Kerry για να συζητήσουν τις πυρηνικές συνομιλίες στο Ιράν, που έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη θα περιορίσει το ατομικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα με την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης