Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας η απόφαση της ΕΚΤ

Υπέρ του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας η απόφαση της ΕΚΤ
Σημαντικά βήματα για την προστασία του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος έκανε η ΕΚΤ, με τη νέα αύξηση του κόστους δανεισμού, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “junk” από τη Moody’s, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει επ' αόριστον τους ισχύοντες κανόνες που απαιτούν τουλάχιστον μια αξιολόγηση από τους διεθνής οίκους, προκειμένου να αποδεχθεί η τράπεζα κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τα δάνεια. Παρόλο που η Πορτογαλία εξακολουθεί να πληροί τις απαιτήσεις αυτές, η εν λόγω αναστολή αφαιρεί κάθε αβεβαιότητα, ακόμη και αν άλλοι προβούν σε νέες υποβαθμίσεις και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες.
Οι τράπεζες της Πορτογαλίας βασίζονται στην ρευστότητα της ΕΚΤ και αν η κεντρική τράπεζα δεν είχε χαλαρώσει τους κανόνες, οι τράπεζες της χώρας θα βρίσκονταν υπό την απειλή της κατάρρευσης. Με την απόφαση, λοιπόν, αυτή εκ μέρους της ΕΚΤ, σημαίνει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τα δάνεια από την κεντρική τράπεζα, ανεξάρτητα από την αξιολόγηση της Λισαβόνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης