Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bindseil (ΕΚΤ): Οι επενδυτές δεν είναι θύματα της νομισματικής πολιτικής – Στόχος η διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%

tags :
Bindseil (ΕΚΤ): Οι επενδυτές δεν είναι θύματα της νομισματικής πολιτικής – Στόχος η διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%
Η ΕΚΤ μπορεί μόνο βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει τα πραγματικά επιτόκια
«Οι επενδυτές δεν είναι θύματα της νομισματικής πολιτικής», υποστήριξε ο Ulrich Bindseil, διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ, στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ως απάντηση στην κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, σχετικά με την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης, με μείωση των επιτοκίων.
Ο επενδυτικός χρόνος καλύπτει μια περίοδο 20 και πλέον ετών και σε αυτή την περίοδο αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι το πραγματικό επιτόκιο, ήτοι το ονομαστικό επιτόκιο προσαρμοσμένο βάσει του πληθωρισμού, επεξήγησε τη θέση του ο Bindseil, προσθέτοντας πως «για παράδειγμα, ένα επιτόκιο στο 5% με πληθωρισμό στο 6% είναι πιο καταστροφικό για τις επενδύσεις, από ό,τι είναι ένα επιτόκιο 2% με πληθωρισμό στο 1%.
Και αυτό καθώς στην πρώτη περίπτωση η αξία των επενδύσεων καταγράφει απώλειες, ενώ στη δεύτερη καταγράφει κέρδη, τόνισε στη συνέχεια ο τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι η οικονομική πραγματικότητα και το πραγματικό επιτόκιο είναι απεικόνιση της οικονομικής πραγματικότητας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Bindseil ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει το πραγματικό επιτόκιο μόνο βραχυπρόθεσμα, ωστόσο αυτό βασίζεται κατά κύριο λόγο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία των πληθυσμών, ο βαθμός της καινοτομίας, το επίπεδο μόρφωσης των μεταναστών, η ευελιξία του εργασιακού τομέα και η οικονομική πολιτική που ρυθμίζει τις επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια, ο ευρωπαίος τραπεζίτης αναφέρεται στην κεϋνσιανή οπτική περί διάβρωσης της επενδυτικής ικανότητας, λόγω του πληθωρισμού, για να τονίσει ότι στην παρούσα πραγματικότητα, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο, με τους επενδυτές να καταγράφουν κέρδη και όχι απώλειες.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών, στόχος που επιτυγχάνεται όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα κοντά στο 2%, ανέφερε, ακόμα ο Bindseil, σχολιάζοντας πως ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη απέχει πολύ από τον στόχο.
«Για να πετύχουμε τον στόχο μας, ως αναγκαία προϋπόθεση, πρέπει τα επιτόκια να είναι χαμηλά, τόνισε ο τραπεζίτης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος για έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Η οικονομία θα υφίσταντο ισχυρό πλήγμα, με τον κίνδυνο να ξεπερνά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού σημείωσε ο Bindseil, για να καταστήσει σαφές ότι ο κίνδυνος για τους επενδυτές σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο θα ήταν μεγαλύτερος, με μείωση των περιθωρίων κέρδους και ανάπτυξης.
«Τα εξαιρετικά μέτρα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναταράξεις στις αγορές αν διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα», απάντησε, σχετικά με το αν η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί φούσκες, για να καταλήξει πως «για αυτό είναι απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και έχοντας ως στόχο τη διατήρηση των τιμών».
«Η ΕΚΤ θα αντιστρέψει τα χαμηλά επιτόκια, όταν η κατάλληλη στιγμή παρουσιαστεί», επεσήμανε, τέλος, ο Bindseil.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης