Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτεραιότητα του Eurogroup η κρίση στην Ιταλία (;)

Προτεραιότητα του Eurogroup η κρίση στην Ιταλία (;)
Εν μέσω φημολογιών ότι η Ιταλία θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα εισέλθει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης και του ΔΝΤ και με τις πιέσεις να δοθεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, συναντώνται σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να αντιμετωπίσουν τις εντεινόμενες απειλές για τη νομισματική Ένωση.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της New York Times, εκπρόσωπος του Herman Van Rompuy αρνήθηκε ότι θα αποτελέσουν μέρος των σημερινών συζητήσεων οι αυξανόμενες ανησυχίες της αγοράς για την κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας. Ωστόσο, μία ανώνυμη πηγή που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται στον κατάλογο της ημερήσιας διάταξης του Eurogroup.
O Vittorio Grilli, γενικός επιμελητής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται, επίσης, να παραστεί, όμως, ο Dirk De Backer, εκπρόσωπος του κ. Van Rompuy, διευκρίνισε ότι ο κ. Grilli θα είναι εκεί με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωζώνης και όχι για να συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ιταλία έχει ένα χρέος ίσο προς το 120% του ετήσιου ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στην ζώνη του ευρώ. Οι ρευστοποιήσεις στην αγορά την περασμένη εβδομάδα πυροδοτήθηκαν από τις εντάσεις μεταξύ του κ. Μπερλουσκόνι και του κ. Τρεμόντι. Ο κ. Τρεμόντι έχει επαινεθεί για τους χειρισμούς του στην οικονομία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και, ιδίως, για τη διατήρηση του ελέγχου του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτός είναι και, κατά πολλούς, ο λόγος που η Ιταλία έχει, μέχρι τώρα, αποφύγει τις πιέσεις της αγοράς που έχουν ασκηθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης