Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομαλά συνεχίζεται το QE της ΕΚΤ - Υπερβολικοί οι φόβοι για έλλειψη ομολόγων - Τι δείχνουν τα πρακτικά

Ομαλά συνεχίζεται το QE της ΕΚΤ - Υπερβολικοί οι φόβοι για έλλειψη ομολόγων - Τι δείχνουν τα πρακτικά
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφωνούν πως πρέπει να συνεχιστεί η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων
Υπέρ της ομαλής συνέχισης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) τάσσεται η πλειοψηφία των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφωνούν πως πρέπει να συνεχιστεί η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ταυτόχρονα, καθίσταται σαφές πως οι ανησυχίες των αγορών για ενδεχόμενη έλλειψη και μη διαθεσιμότητα ομολόγων είναι υπερβολικές.
Το QE συνεχίζεται κανονικά και δεν ευσταθούν οι πληροφορίες περί πρόωρου περιορισμού ή απόσυρσής του, τονίζεται επίσης στα πρακτιακά.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, μικρή αύξηση της αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) - προανήγγειλε στις αρχές της εβδομάδας ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παράλληλα ο Christian Noyer δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση, επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με τον Coeure, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μικρή αύξηση των αγορών τον Μάιο και τον Ιούνιο λόγω της χαμηλής ρευστότητας που παρατηρείται στις αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι προσαρμογές αυτές δεν σχετίζονται με την αστάθεια στην αγορά ομολόγων.
«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να αναλάβει περαιτέρω δράση για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του παρατεταμένα χαμηλού πληθωρισμού», διαμηνύει ο Noyer.
Ο Γάλλος αξιωματούχος κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συνοδεύσουν την ποσοτική χαλάρωση από την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προτροπή την οποία επαναλαμβάνει συνεχώς και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Σημειώνεται ότι το μηνιαίο ύψος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 60 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης