Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερές οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Σταθερές οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία επιθυμούν στενότερη σχέση με τις Βρυξέλλες
Τις σταθερές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες τις έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Αρμενία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν) υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, ο D. Tusk υπογράμμισε πως διατηρείται η «ανατολική εταιρική σχέση» των δύο πλευρών, παρά τη διαφορά απόψεων σε μία σειρά ζητημάτων.
Όπως εξήγησε, προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, πριν από 18 μήνες στο Βίλνιους, πυροδότησε αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, το κείμενο περιλαμβάνει μια περίπλοκη αναφορά στην προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Μόσχα.
Η αναφορά ικανοποίησε τόσο την Ουκρανία όσο και την Αρμενία και τη Λευκορωσία, χώρα η οποία είχε στηρίξει τη Ρωσία σε ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα.
Πάντως, οι σχέσεις των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με την Ε.Ε. είναι «παγωμένες», καθώς μόνο η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία επιθυμούν στενότερη σχέση με τις Βρυξέλλες.
Αντίθετα, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία και Αρμενία διατηρούν ουδέτερες έως ψυχρές επαφές με την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης