Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή του ΔΝΤ προς την ανάπτυξη - Αχρείαστη η λιτότητα για χώρες με μικρό δημοσιονομικό κίνδυνο

Στροφή του ΔΝΤ προς την ανάπτυξη - Αχρείαστη η λιτότητα για χώρες με μικρό δημοσιονομικό κίνδυνο
«Αν και το χρέος επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη, αυτό δεν δικαιολογεί μία άμεση περιοριστική πολιτική»
Μερική στροφή από τη λιτότητα πραγματοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις χώρες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, να μην επιβάλλουν αυστηρές περιοριστικές πολιτικές, προκαλώντας μία αχρείαστη ζημιά στην οικονομία τους!
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως οι χώρες με επαρκή δημοσιονομικό περιθώριο οφείλουν να μειώσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ, όχι μέσω της λιτότητας, αλλά μέσω της υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτό ισοδυναμεί με «όχι» στην επιβολή υψηλότερων φόρων και στη μείωση των παραγωγικών δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
«Αν και το χρέος επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη, αυτό δεν δικαιολογεί μία άμεση περιοριστική πολιτική» σημειώνεται στη σχετική έκθεση.
«Εφόσον υπάρχει άφθονο δημοσιονομικό περιθώριο, οι περιοριστικές πολιτικές είναι ανεπιθύμητες» εξηγείται εν συνεχεία.
Σε χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, η επιβολή νέων φόρων και η μείωση των δημόσιων επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθεί πλεόνασμα, θα ήταν αχρείαστο - ακόμη και λάθος, υπερθεματίζει το ΔΝΤ.
Στον αντίποδα ωστόσο, οι χώρες με υψηλό δημοσιονομικό κίνδυνο, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ιαπωνία, πρέπει να επιμείνουν στη μείωση του δημόσιου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης