Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία μπορεί να πλήξει την οικονομία της

CNBC: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία μπορεί να πλήξει την οικονομία της
Οι αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους για την τουρκική οικονομία από την πολιτική αβεβαιότητα
Με τις συνομιλίες για μια κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία να είναι έτοιμες να αρχίσουν, εν μέσω του πραγματικού κινδύνου επαναπροκήρυξης εκλογών αν δεν στεφθούν με επιτυχία, οικονομολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής αναταραχής.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και ύστερα από 13 χρόνια στην εξουσία, το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του, κάτι που το αναγκάζει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο.
Η ψήφος αυτή αποτέλεσε πλήγμα για τον τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), ο οποίος ευελπιστούσε σε μια αλλαγή του τουρκικού συντάγματος και εδραίωσή του στην εξουσία, ύστερα από μια εκλογική νίκη.
Το ΑΚΡ αναμένεται τώρα να προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ), το κουρδικό Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας (ΗDP) ή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ή ακόμη θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Αν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέσα σε 45 ημέρες, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που θα συνέχιζε την πολιτική αβεβαιότητα, προειδοποιεί η Fitch Ratings και προσθέτει ότι «θα επιδείνωνε τις εντάσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική».
«Οι εκλογές επιτείνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική και το πολιτικό προσωπικό που αναδείχθηκε πριν από τις εκλογές», αναφέρει η Fitch σε σημείωμά της και συμπληρώνει ότι «η επιβράδυνση της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έχει αυξήσει τις εντάσεις σχετικά με τις προσπάθειες εξισορρόπησης της οικονομίας και τον χαμηλό πληθωρισμό».
Αν και μια συμμαχία μπορεί να επιφέρει μέτριες επιρροές, αυτό απέχει από το να είναι βέβαιο, επισημαίνει.
Ο αναλυτής της Capital Economics, William Jackson, προειδοποίησε ότι είναι απίθανο να σχηματιστεί σύντομα μια κυβέρνηση συνεργασίας και γι' αυτό, εν τω μεταξύ, η τουρκική οικονομία θα μπορούσε να υποφέρει.
Η Τουρκία θεωρούνταν το ανατέλλον αστέρι των αναδυόμενων οικονομιών, με μια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 8,5% το 2011.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC, τα τελευταία λίγα χρόνια έχει πληγεί σημαντικά, με την οικονομία της να αναπτύσσεται λιγότερο από 3% το 2014, μακριά από τους στόχους που είχαν τεθεί επισήμως.
«Ακόμη και αν υπάρξει μια συμμαχία, αυτό θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες ότι το κόμμα AK θα έπρεπε να ενδώσει στις περισσότερο λαϊκίστικες εκκλήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, όπως μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό», σημειώνει ο Jackson.
«Αν και τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υφιστάμενες αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας», προσθέτει.
Ένα από τα βασικά θέματα που ανησυχεί τους παρατηρητές της αγοράς είναι η απώλεια ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία έχει δεχθεί πιέσεις από τον τούρκο πρόεδρο Erdogan τελευταία για να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην οικονομία της Τουρκίας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη τουρκική λίρα.

Ισχυρότερη κεντρική τράπεζα

Η λίρα σημείωσε περαιτέρω βουτιά την Δευτέρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, χάνοντας περί το 5% έναντι του δολαρίου και με την κεντρική τράπεζα της χώρα να προσπαθεί να ενισχύσει το νόμισμα μειώνοντας τα επιτόκια για τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα.
Ωστόσο, ο Egemen Candir της Bosphorus Gaz Corporetion σε δηλώσεις του στο CNBC εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για μια κυβέρνηση συνεργασίας, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα ανακτήσει την ανεξαρτησία της.
«Εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα δούμε, ακόμη και αν υπάρξει ένα νέο κόμμα ΑΚ στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, θα είναι μια πιο ελεύθερη και ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, η οποία μπορεί πραγματικά να έχει τον έλεγχο της οικονομίας σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους περασμένους έξι μήνες», πρόσθεσε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης