Έρχεται η στιγμή της τελικής αναμέτρησης για την Ελλάδα
Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών να βρίσκονται σε αδιέξοδο έρχεται η στιγμή της τελικής αναμέτρησης, που είτε θα καταλήξει σε συμφωνία ή σε αναταραχή, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason.
Η πίεση στην Ελλάδα αυξάνεται, καθώς δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου θέλουν την ΕΕ διατεθειμένη να αναστείλει την πρόσβαση των Ελλήνων στον μηχανισμό πληρωμών TARGET 2 του ευρωσυστήματος, προκειμένου να την αναγκάσει να εφαρμόσει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.Η νομιμότητα αυτής της κίνησης δεν θεωρείται δεδομένη, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έχει το πάνω χέρι στο ελληνικό ζήτημα, καθώς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποσύρει την υποστήριξή της στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού ELA, αναγκάζοντας την να ζητήσουν bail in, ήτοι την κατάσχεση των καταθέσεων ανώτερων ενός ορισμένου ορίου.
Ωστόσο, και τα δύο ενδεχόμενα εγκυμονούν κινδύνους, σχολιάζει ο Mason, καθώς θα φανεί σαν μια προσπάθεια να επιβληθούν νέες δυσκολίες σε μια χώρα, την οποία η ΕΚΤ υποτίθεται ότι επιβλέπει, οδηγώντας σε ενίσχυση της μαζικής υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, στα δυνατά χαρτιά της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η απειλή να αθετήσει την αποπληρωμή των 320 δισ. ευρώ, που κατά κύριο λόγο αφορά στους γερμανούς και γάλλους φορολογούμενους, καθώς και η απειλή τεράστιου πλήγματος στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και στη σταθερότητα της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα της ελληνικής χρεοκοπίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε, επίσης, να καταλήξει σε μία συμφωνία μόνο με το ΔΝΤ, που θα περιλαμβάνει την περικοπή του χρέους της, καταδεικνύοντας την αδυναμία χειρισμού της κατάστασης από την Ευρώπη.
Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι η επικείμενη ανακήρυξη μέρους ή του συνόλου του ελληνικού χρέους ως «επαχθούς και επονείδιστου», ήτοι παράνομου, από την Επιτροπή Αλήθειας της ελληνικής Βουλής.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε υποθέσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, όπου η Ελλάδα θα είχε ένα νομικό επιχείρημα υπέρ της αναστολής των πληρωμών.
Ο Paul Mason συνοδεύει το κείμενό του με ένα διάγραμμα, στο οποίο χαρτογραφούνται τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι «βλέποντας αυτό το διάγραμμα είναι δύσκολο να μην ανησυχήσει κανείς για το μέλλον των 11 εκατ. ανθρώπων {ελλήνων πολιτών}, οι οποίοι πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ευρωζώνη, θα είχαν εγγυήσεις για μια οικονομική σταθερότητας στη χώρα τους».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών