Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαμερς: Η Ευρώπη λειτουργεί με δογματισμό και γραφειοκρατική ατζέντα

Σαμερς: Η Ευρώπη λειτουργεί με δογματισμό και γραφειοκρατική ατζέντα
Για «δογματισμό και γραφειοκρατική ατζέντα» κατηγορεί την Ευρώπη ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (επι διακυβέρνησης Μπ. Κλίντον) Λόρενς Σάμερς, σχολιάζοντας τους χειρισμούς της στην ελληνική κρίση, εκφράζοντας την απογοήτευση τόσο των ΗΠΑ όσο και των άλλων μεγάλων δυνάμεων.
«Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν μία αποφασιστική αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά, αν δεν συμβεί αυτό, ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανέχεται άλλο το σεβασμό που έδειξαν το ΔΝΤ και οι μη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G-20) έναντι των Ευρωπαίων πολιτικών τους τελευταίους 15 μήνες», αναφέρει.
Σε άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα Financial Times, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρεί αναγκαία μια θεμελιακή αλλαγή πορείας της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Κατά τον Σάμερς τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης που πρέπει να επιδιώξει η ΕΕ περιλαμβάνουν,:
-Μείωση του επιτοκίου για τις χώρες που δανείζονται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο επίπεδο του ευρωπαϊκού επιτοκίου δανεισμού.
-Οι χώρες, των οποίων τα spread των ομολόγων υπερβαίνουν κάποιο όριο, πρέπει να εξαιρούνται από τη συμβολή τους στους μηχανισμούς διάσωσης.
-Να υπάρχει σαφής δέσμευση ότι δεν αφεθεί καμία τράπεζα σε οποιαδήποτε χώρα να χρεοκοπήσει.
-Οι χώρες που ακολουθούν υγιείς πολιτικές θα επιτρέπεται να αγοράζουν εγγυήσεις της ΕΕ για νέες εκδόσεις χρέους με λογικό επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης