Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Ή πολιτική ενοποίηση ή διάλυση της ευρωζώνης

tags :
Deutsche Bank: Ή πολιτική ενοποίηση ή διάλυση της ευρωζώνης
Να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σε ένα ουσιαστικό βήμα προς την πολιτική ενοποίηση, και να αποκαταστήσουν τους δυο αρχικούς πυλώνες της ΟΝΕ, συστήνει ο  υπεύθυνος οικονομικών αναλύσεων της Deutsche Bank, Thomas Mayer, επισημαίνοντας ότι το δίλημμα πλέον είναι μεταξύ της μεγαλύτερης πολιτικής ενοποίησης κι επιλογών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στη διάλυση της ΟΝΕ.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Deutsche Bank  οι δυο βασικοί πυλώνες είναι ότι αφενός μεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα αποκλίνει από το έργο της, που είναι η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας, προβαίνοντας σε παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων, όπως κάνει σήμερα δεχόμενη και ως εγγύηση τα ομόλογα της Ελλάδας και άλλων χωρών. Αφετέρου, η κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεύθυνη για τα δημόσια οικονομικά της και να απαγορεύεται η "βοήθεια" από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.
Ο κ. Mayer σημειώνει πως "με την πολιτική ένωση η καλύτερη επιλογή για ένα σταθερό μέλλον της ΟΝΕ θα ήταν η επιστροφή στις βασικές αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχ. Χωρίς πολιτική ηγεσία από τα πάνω, αυτή η έκβαση είναι πιθανόν να οδηγηθεί από αυθόρμητα (grass-root) γεγονότα. Δεδομένης της πρόσφατης δυναμικής στην πολιτική συζήτηση, θα δίναμε σε μια τέτοια έκβαση εντός των επομένων 6 - 12 μηνών την υψηλότερη πιθανότητα. Εναλλακτικά, εάν οι πολιτικές ηγεσίες διατηρήσουν τον έλεγχο κι επιβάλουν τη συνέχιση της εφαρμογής μη βιώσιμων προγραμμάτων προσαρμογής, βλέπουμε έναν σοβαρό κίνδυνο μιας διάλυσης τελικά της ΟΝΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης