Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δεκανίκι ο μηχανισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες»

«Δεκανίκι ο μηχανισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες»
Σε ένα μακροσκελές, αλλά ουδέτερο άρθρο, το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στη χθεσινή συμφωνία που επετεύχθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Το Bloomberg μιλά για τεράστιο πακέτο 229 δισ. δολαρίων (159 δισ. ευρώ), στο οποίο, όπως τονίζει θα εμπλέκονται και οι κάτοχοι ομολόγων (ιδιώτες επενδυτές).
Τα πρακτορείο κάνει μεγάλη αναφορά στη συναίνεση που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – γεγονός όπως λέει που οδήγησε σε άνοδο το ευρώ.
Παράλληλα, τονίζει την πρόταση του Γάλλου προέδρου για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για καλύτερη διαχείριση κρίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.
Το πρακτορείο τονίζει τις δηλώσεις του κ. Νταλλάρα, καθώς και το γεγονός ότι με την ανταλλαγή ομολόγων, η Ελλάδα θα απαλλαγεί άμεσα από 13,5 δισ. ευρώ χρέους.
Όπως τονίζει το Bloomberg, καθοριστική για την επίτευξη συμφωνία ήταν η απόφαση του Ευρωπαίου Κεντρικού τραπεζίτη, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να συναινέσει σε ένα σχέδιο, το οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαρακτηριστεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο απέκλεισε μέχρι πρόσφατα.
Το Bloomberg τονίζει η συναίνεση Τρισέ σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Μέρος του άρθρου του οικονομικού πρακτορείου είναι αφιερωμένο και στην επέκταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς όπως τονίζεται το Ταμείο ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και άμεσα την παροχή ρευστότητας προς τα κράτη ώστε να στηρίξουν τις τράπεζες τους.
Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος διευκρινίζεται ότι υπέστη στη δοκιμασία των stress tests πριν από μία εβδομάδα και αποκαλύφθηκε ότι 24 από τις 90 τράπεζες που εξετάστηκαν «δέχονται πιέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης