Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σημαντικούς κινδύνους» για την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία προβλέπει η EBRD

«Σημαντικούς κινδύνους» για την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία προβλέπει η EBRD
«Σημαντικούς κινδύνους» από τη διάρκειας 21 μηνών κρίση χρέους του ευρώ ια τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν νε νέο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη των 29 χωρών στις οποίες επενδύει στο 4,8% από το 4,6%, αλλά αναμένει επιβράδυνση στο 4,4% για την επόμενη χρονιά.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο, οι προβλέψεις γίνονται με βάση αισιόδοξα σενάρια και όχι αναθέρμανση της κρίσης, κατάσταση η οποία «θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη».
Όπως προειδοποιεί η EBRD η μη επίλυση της κρίσης θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις επενδύσεις κεφαλαίων στην Ανατολική Ευρώπη από τις δυτικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το 70% των πιστωτικών ιδρυμάτων στην περιοχή.
Η απειλή από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής αφορά σε τράπεζες όπως οι Unicredit SpA, Erste Group Bank AG και Societe Generale, οι οποίες άρχισαν πέρυσι να αυξάνουν τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια και δεν αποκλείεται σε περίπτωση έντασης της κρίσης να «αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας», με συνέπεια «να χρειαστούν στήριξη» για να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στις αγορές.
Τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν περίπου 10% το πρώτο τρίμηνο από πέρυσι σε σύγκριση με 17% και 19% στη Λατινική Αμερική και την Ασία, αντίστοιχα.
Η ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει αδύναμη, καθώς η περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Σχεδόν το ένα τρίτο των τραπεζών της Βουλγαρίας και το 12% της Ρουμανίας ανήκουν σε ελληνικούς ομίλους, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ αγγίζει το 25% στα Σκόπια, τη Σερβία και την Αλβανία.
Σύμφωνα με την EBRD, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων αναμένεται να αγγίξει το 2,3% φέτος και να επιταχυνθεί στο 3,6% του χρόνου, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις για την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία διαμορφώνονται 3,5% για φέτος και 3,4% το 2012.
Παρότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες στην ΕΕ, ενδεχόμενη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τον ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα πάντα με την EBRD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης