Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη και η γαλλική αριστερά για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

tags :
Διχασμένη και η γαλλική αριστερά για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Συμβολική ψηφοφορία θα γίνει αύριο στο γαλλικό αριστερό μέτωπο
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα αριστερά κόμμα της Γαλλίας.
Στο εθνικό συμβούλιο της Τετάρτης, μάλιστα, θα γίνει μία συμβολική ψηφοφορία και υπάρχουν αρκετοί στη ριζοσπαστική αριστερά που δεν είναι σύμφωνοι με τη θέση που υιοθετήθηκε.
 Συγκεκριμένα, το κόμμα της Αριστεράς (Parti de gauche - PG) κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν όχι.
«Είναι ένα οικονομικό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας» υποστήριξε ο Eric Coquerel, εκπρόσωπος του PG και πρόσθεσε ότι «οργάνωσαν ένα bank run της Ελλάδας με αυτή τη συμφωνία.
 Ο Jean-Luc Mélenchon ανέφερε ότι «αυτό που μετράει για μένα είναι να μην εγκρίνω στο Παρίσι ό,τι δεν θα ενέκρινα στην Αθήνα».
 Αλλά και από έναν ακόμα πόλο της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ensemble, αντιτίθενται σε αυτή τη συμφωνία και υποστηρίζουν ότι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη στους Ελληνες κόντρα στην ΕΕ της λιτότητας, της αυθαιρεσίας και του δογματισμού. Επισημαίνουν δε, ότι αυτές οι προτάσεις επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα άλλο μονοπάτι και αυτό είναι απαράδεκτο.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη μέσα στο αριστερό μέτωπο της Γαλλίας που υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του προγράμματος και να στηριχθεί ο Τσίπρας.
 Επίσης ο αρχηγός του γαλλικού αριστερού δημοκρατικού  γκρουπ André Chassaigne, τάσσεται υπέρ του «ναι» και θεωρεί ότι «πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και να δούμε τα θετικά αυτής της συμφωνίας».
Τέλος, η κομμουνιστική πλευρά εξέφρασε την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας και αρνείται να τη νομιμοποιήσει, διότι θα προκαλέσει ασφυξία και ταπείνωση στον ελληνικό λαό, ενώ δεν βλέπει πως μία πλειοψηφία θα μπορούσε να την υπερψηφίσει και συγκεκριμένα ο Francois Asensi λέει ότι δεν αλλάζει γνώμη και θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης