Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα παγιδευμένη σε αιώνια κρίση - Καλύτερα να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα παγιδευμένη σε αιώνια κρίση - Καλύτερα να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην δραχμή
Η Ελλάδα στη δραχμή δεν θα είναι οικονομικός παράδεισος, αλλά θα μπορεί να παλέψει για να επανέλθει στην ανάπτυξη
Μπορεί να πιστεύεις ότι το οικονομικό δράμα της Ελλάδας οφείλεται στους άκαρδους που παίρνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ή ότι όλα γίνονται για να μην καταστραφεί η αξιοπιστία του ευρώ.
 Σε κάθε περίπτωση, όμως, συμφωνείς ότι ήταν λάθος να μπει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση το 2001, αναφέρει το Bloomberg σε ένα ακόμα άρθρο του για την ελληνική κρίση.
Μπορεί να νομίζεις ότι ήταν λάθος να βάλεις τους Ελληνες στο έλεος της υστερικής λιτότητας των πολιτικών της Β. Ευρώπης. Η, μπορεί να νομίζεις ότι ήταν λάθος επειδή οι Ελληνες εξαπάτησαν τους εταίρους τους για να μπουν στην νομισματική ένωση, προφασιζόμενοι ότι έχουν μία μοντέρνα ανεπτυγμένη οικονομία.
Το θέμα είναι, όμως, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη τα έχουν πάει χειρότερα απ’ ό,τι αν οι δραχμές δεν είχαν αντικατασταθεί ποτέ από τα ευρώ.
Τότε γιατί η Ελλάδα και οι πιστωτές της προσπαθούν κόντρα σε όλες τις πιθανότητες να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ; Δεν είναι ρητορική η ερώτηση.
Θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει, υποστηρίζει ο αρθογράφος του Bloomberg.
 Και, ναι το 2010 μπορεί η έξοδος της Ελλάδας να αποδεικνυόταν καταστροφική συμπαρασύροντας και τα αδύνατα μέλη της ευρωζώνης.
Από τότε, όμως, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία κινδυνεύουν λιγότερο από μία μετάδοση της κρίσης.
 Και οι Ελληνες έχουν υποφέρει τόσο πολύ από το 2010, που αν άφηναν το ευρώ, δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν άφηνε το ευρώ, η Ελλάδα θα έπεφτε στην αγκαλιά της Ρωσίας.
 Αλλά αν εγκατέλειπε το ευρώ πόσο περισσότερο θα απομακρυνόταν η Ελλάδα από την Ευρώπη απ’ ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες;  Είναι αλήθεια ότι μία έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμός υποστήριξης του εγχειρήματος θα ήταν παρακινδυνευμένη.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε την περασμένη εβδομάδα στον Guardian ότι στο κατεχόμενο Ιράκ η εισαγωγή νέου νομίσματος πήρε σχεδόν ένα χρόνο και χρειάστηκαν 20 αεροπλάνα από τον στρατό των ΗΠΑ για να μεταφέρουν τα χαρτονομίσματα.
 Χωρίς τέτοια υποστήριξη το  Grexit θα χρειαζόταν μία περίοδο πάνω από 18 μήνες.
 Ακόμα κι έτσι φαίνεται ότι μία ελληνική έξοδος θα μπορούσε να δώσει πολιτική κάλυψη για έλεος και βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, που πολιτικά είναι αδύνατο να συμβεί τώρα.
Υπάρχει και η πρόταση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Wolfgang Schaeuble την περασμένη εβδομάδα για ένα ελληνικό τάιμ άουτ από την ευρωζώνη.
Σίγουρα θα ήταν καλύτερα για τους οικονομολόγους της Ευρώπης να προετοιμάσουν μία συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας, παρά να διαπραγματεύονται μία σχεδόν σίγουρα αποτυχημένη συμφωνία για να την κρατήσουν στο ευρώ.
 Η Ελλάδα στη δραχμή δεν θα είναι ένας οικονομικός παράδεισος, αλλά θα είναι μία μικρή χώρα που θα παλεύει με καλές προοπτικές για ανάπτυξη.
Αλλά αυτό δεν είναι καλύτερο από μία χώρα αιχμάλωτη σε μία αιώνια κρίση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης