Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Το Grexit διχάζει και τη Γαλλία – Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να φτιάξει ένα κράτος δικαίου

tags :
Liberation: Το Grexit διχάζει και τη Γαλλία – Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να φτιάξει ένα κράτος δικαίου
Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί, αν στην Ελλάδα δεν γίνουν μαζικές επενδύσεις
Γύρω από το Grexit δύο στρατόπεδα σχηματίζονται στη Γαλλία, αναφέρει η Liberation.
Το ένα στρατόπεδο των σντηρητικών που είναι εχθρικά διακείμενοι προς τον Τσίπρα και το άλλο στρατόπεδο αποτελείται από  προοδευτικούς ευρωπαίους.
Οι πρώτοι επιμένουν στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και στιγματίζουν το πρόσφατο φλερτ του Hollande για τον Τσίπρα.
«Παρά το γεγονός ότι μία καθαρή πλειοψηφία τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα κατά της νέας συμφωνίας που εγκρίθηκε από 18 σε σύνολο 19 κρατών της ευρωζώνης» λένε ο Nicolas Sarkozy, ο Valéry Giscard d’Estaing, ο François Fillon, ο Alain Juppé «για να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή».
Το Εθνικό Μέτωπο υιοθετεί επίσης αυτή τη θέση και χαιρετίζει μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς υποστηρίζει μία γενικότερη επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Με το δικό της νόμισμα η Ελλάδα θα βρει γρήγορα τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Η αριστερά έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη.
Ο Jean-Luc Mélenchon υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στη βάση της κήρυξης του χρέους ως παράνομου, όπως και των όρων που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στις 26 Ιουνίου.
 Αυτή η ριζοσπαστική άποψη δεν είχε, όμως, καμία τύχη να γίνει δεκτή από τους εταίρους της Ελλάδας στο Eurogroup και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αντίθετα, οδήγησαν στην απομόνωση της Γαλλίας και στο Grexit από ένα άλλο μονοπάτι.
Κι ενώ ο Τσίπρας έμοιαζε να είναι μόνος, ο Hollande έχτισε υπομονετικά και αρχικά χωρίς κανέναν συμπαραστάτη έναν πολιτικό συμβιβασμό που οδήγησε στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.
 Αυτό απέτρεψε για τον ελληνικό λαό, ένα σενάριο Αργεντινής με υποτίμηση της δραχμής 40%-70% έναντι του ευρώ, κατάρρευση των τραπεζών και αρκετών επιχειρήσεων, νέα άνοδο της ανεργίας, καταστροφής του κράτους πρόνοιας και των δημόσιων υπηρεσιών.
Απέτρεψε το χάος σε μία χώρα που βρίσκεται σε στρατηγική θέση, ανάμεσα στα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Εγγύς Ανατολή.
Παράλληλα, για να αποφύγει τις νομισματικές και οικονομικές συνέπειες της εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη και της μετάδοσης της κρίσης η ΕΕ δημιούργησε τον ESM, που μπορεί να χρησιμοποιήσει έως 750 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ αύξησε τον ισολογισμό της από 2 σε 3 τρισ. ευρώ για να αγοράζει κάθε μήνα 60 δισ. κρατικά ομόλογα, ενώ το πακέτο Juncker διαθέτει 315 δισ. ευρώ για χρηματοδοτήσει διάφορα οικονομικά projects.
Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει τώρα τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη διαρκείας στην Ελλάδα και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός μοντέρνου κράτους, ικανού να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τον νεποτισμό, την οικονομία με δανεικά.
 Για όλα αυτά η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί.
 Πρέπει να υπάρξει στρατηγική για μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ήλιο, αέρα και θάλασσα και να τονωθούν οι υδατοκαλλιέργειες, η βιοτεχνολογία, οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία.
 Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να φτιάξει ένα κράτος δικαίου, με μία έντιμη δημόσια διοίκηση.
 Και με την οικονομική βοήθεια των 86 δις. ευρώ να απαιτήσει να είναι συνεπής η Ελλάδα τόσο προς τις εξωτερικές, όσο και προς τις εσωτερικές της υποχρεώσεις, να πληρώνει, δηλαδή, τους υπαλλήλους της και να χρηματοδοτεί επενδύσεις.
Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει τους νέους άθλους του Ηρακλή και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, αν δεν θέλει να την ξαναδεί σε τρία χρόνια σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης