Τελευταία Νέα
Διεθνή

Grillo: Είναι δύσκολο να τα κάνεις χειρότερα απ’ ό,τι ο Τσίπρας

tags :
Grillo: Είναι δύσκολο να τα κάνεις χειρότερα απ’ ό,τι ο Τσίπρας
«Η άρνησή του να βγει από το ευρώ ήταν η θανατική του καταδίκη» λέει ο Ιταλός πολιτικός
O Beppe Grillo, ηγέτης του δεύτερου πιο δημοφιλούς κόμματος στην Ιταλία (Πέντε Αστέρια) ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να βάλει σε εφαρμογή το plan B για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επιστρέψει στην κυριαρχία του εθνικού νομίσματος.
Ο πρώην κωμικός που εξελίσσεται σε έναν δεινό επικριτή του ευρώ σε μία περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει στην Ιταλία, επιχειρηματολόγησε και με βάση την αγωνία που ζει η Ελλάδα κατά τις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα.
Αλλά η επίθεση που εξαπέλυσε ο Grillo στο ευρώ κρύβει και μία πολιτική σκοπιμότητα και οφέλη που προσπαθεί να αποκομίσει το κόμμα του από το αντιευρωπαϊκό αυτό μήνυμα και με αφορμή την αποδοχή από την Ελλάδα σκληρών όρων για μία νέα συμφωνία την ύστατη ώρα.
Ο Grillo, το κόμμα του οποίου παίρνει στις δημοσκοπήσεις 25% και μειώνει την απόσταση από αυτό του  Matteo Renzi δήλωνε θαυμαστής του Αλέξη Τσίπρα πριν από αυτή τη συμφωνία.
«Είναι δύσκολο να υπερασπιστείς τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών χειρότερα από ό,τι το έκανε ο Τσίπρας» λέει τώρα πια ο Ιταλός και γίνεται ακόμα πιο σκληρός.
«Η άρνησή του να βγει από το ευρώ ήταν η θανατική του καταδίκη.
Ηταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να διαλύσει τον γάμο ευρώ – λιτότητας, αλλά κατέληξε να παραδίδει τη χώρα του σε γερμανικά χέρια».
Για να αποφύγει την ίδια μοίρα η Ιταλία πρέπει να χρησιμοποιήσει το χρέος της (2 τρις. ευρώ – 130% του ΑΕΠ) σαν απειλή σύμφωνα με τον Grillo που θεωρεί ότι είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για να υιοθετήσει η χώρα του μία επιθετική στάση στις διαπραγματεύσεις.
Από τη σφοδρή κριτική του Grillo δεν ξέφυγε και η Γερμανία την οποία κατηγόρησε ότι βγάζει «ναζισμό» στις διαπραγματεύσεις της με τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, ενώ χαρακτήρισε τον Wolfgang Schaueble, «Αδόλφο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης