Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκαθαρίζει σήμερα το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδος

Ξεκαθαρίζει σήμερα το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδος
Έκτακτη σύνοδος θα συγκληθεί σήμερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να συζητηθεί ο ρόλος και οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που ανακοινώθηκε από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΒΝ», το Ταμείο επιθυμεί να προσδιορίσει το ρόλο που θα έχει σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού ευρωπαϊκής βοήθειας της Ελλάδος, καθώς πιθανόν δεν θέλει να «εγκλωβιστεί» στην πολιτική διάσταση του προβλήματος που έχει κυριαρχήσει στους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Από χθες μάλιστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, προανήγγειλε ότι το Ταμείο σε περίπτωση επέμβασης του στην ευρωζώνη, αυτή θα γίνει με τους όρους που ισχύουν σε κάθε κράτος που προσφεύγει σε αυτό. Σημειώνεται, ότι ακόμη η χώρα μας δεν έχει υποβάλλει κάποιο αίτημα προς εξέταση στο ΔΝΤ, όπως και καμία χώρα μέλος της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προηγούμενη εμπειρία για το ύφος της συμμετοχής του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ζώνης του ευρώ.
Διάχυτος είναι ο προβληματισμός και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου, το οποίο από ότι φαίνεται θέλει να επιβάλλει τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού που εφαρμόζει μέχρι τώρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν εγκριθεί από το ΔΝΤ, όπως και οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, το Ταμείο έχει ήδη αποφασίσει ότι μπορεί να χορηγηθούν στην Ελλάδα μέχρι 27 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης