Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Στηρίζει το ΝΑΤΟ την Τουρκία κόντρα στο ισλαμικό κράτος

WSJ: Στηρίζει το ΝΑΤΟ την Τουρκία κόντρα στο ισλαμικό κράτος
Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαφωνούν με τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά κουρδικών θέσεων
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να συνεδριάσουν μετά από μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχτηκε η Τουρκία και την απόφαση της Άγκυρας να χτυπήσει στόχους στη Συρία και το Ιράκ αναφέρει δημοσίευμα της WSJ.
Τη συνάντηση προκάλεσε η Τουρκία με βάση το άρθρο 4, που επιτρέπει σε ένα κράτος – μέλος να συνεδριάσει με όλη τη συμμαχία, εφόσον θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλειά του.
Η Τουρκία άρχισε τις επιθέσεις εναντίον – όπως υποστηρίζει - θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και Κούρδων στρατιωτικών στο Ιράκ.
Μετά τη συνάντηση, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις ενάντια στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η τρομοκρατία είναι κάτι που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει».
«Όλοι οι σύμμαχοι στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας, καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε τη συνδρομή συμμαχικών δυνάμεων, καθώς έχει πολύ ικανές στρατιωτικές δυνάμεις.
Παρά το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε επίσημο αίτημα, αμυντικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η Τουρκία θα ζητήσει βοήθεια στο μέλλον.
«Πρέπει να θεωρήσουμε αυτή τη συνάντηση κυρίως συμβολική και σαν μια προσπάθεια της Τουρκίας να διεθνοποιήσει το πρόβλημά της» υποστήριξε ο Ege Seçkin Τούρκος αναλυτής στο HIS του Λονδίνου.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ σύναψαν πρόσφατα μία συμφωνία για να επιτρέπεται στα αμερικάνικα αεροπλάνα να χρησιμοποιούν τη βάση του Incirlik, προκειμένου να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους.
Επίσης η Τουρκία επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της ξένοι μαχητές για να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποστηρικτικά ως προς τις επιθέσεις της Τουρκίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, διαφωνούν με την απόφαση της Άγκυρας να απαντήσει με επιθέσεις στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
H ένταση ήταν ξεκάθαρη, όταν Κούρδοι μαχητές στη Συρία κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χτύπησε θέσεις τους.
Και Αμερικάνοι αξιωματούχοι καυτηρίασαν την απόφαση της Τουρκίας να επιτεθεί σε θέσεις του PKK στο Ιράκ.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 4 έχει ενεργοποιηθεί πέντε φορές στην ιστορία του ΝΑΤΟ, τις τέσσερις προκάλεσε η Τουρκία, με την αμέσως προηγούμενη από τη φετινή να είναι το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης