Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στο 9% η ζημία των δυτικών κυρώσεων και του φθηνού πετρελαίου στο ΑΕΠ της Ρωσίας

ΔΝΤ: Στο 9% η ζημία των δυτικών κυρώσεων και του φθηνού πετρελαίου στο ΑΕΠ της Ρωσίας
Το Ταμείο εκτιμά ότι η άμεση επίπτωση των κυρώσεων και των αντίμετρων θα μπορούσε να αφαιρέσει 1-1,5% του ΑΕΠ, όμως η σωρευτική ζημία στην παραγωγή μπορεί να φθάσει στο 9% μεσοπρόθεσμα
Το φθηνό πετρέλαιο και οι δυτικές κυρώσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και μπορούν να αφαιρέσουν το 9% του ΑΕΠ της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το Ταμείο εκτιμά ότι η άμεση επίπτωση των κυρώσεων και των αντίμετρων θα μπορούσε να αφαιρέσει μεταξύ 1% και 1,5% του ρωσικού ΑΕΠ, όμως η σωρευτική ζημία στην παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει το 9% μεσοπρόθεσμα.
Οι επιπτώσεις των κυρώσεων όσον αφορά την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις νέες επενδύσεις τεχνολογίας θα καθυστερήσουν, σημειώνεται και προστίθεται ότι «οι αργές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι χαμηλές επενδύσεις και η αρνητική δυναμική του πληθυσμού αποτελούν όλα μέρος της εικόνας».
Τα εξωτερικά σοκ, προστιθέμενα στις προϋπάρχουσες διαρθρωτικές αδυναμίες, είναι βέβαιο ότι επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας, επισημαίνει το ΔΝΤ και προσθέτει ότι «η διατήρηση μιας συνετής φορολογικής πολιτικής και η αναβίωση των βραδυκίνητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ρωσίας».
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το ΔΝΤ αναφέρει ότι σε απάντηση των εξωτερικών σοκ, «η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέτρεψε κατάλληλα στο ρούβλι να επιπλεύσει, θέτοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για τον πληθωρισμό στο 4%».
Η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει, θα έπρεπε να συνεχιστεί με συνετό τρόπο, αναλογικά με την πτώση του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών, με προσεκτική αξιολόγηση των πιθανόν ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης