Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ο ΟΗΕ εγκαλεί τη Γαλλία και την Αγγλία για τους μετανάστες στο Καλαί

Le Monde: Ο ΟΗΕ εγκαλεί τη Γαλλία και την Αγγλία για τους μετανάστες στο Καλαί
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες καταλογίζει έλλειψη σχεδίου και συνεργασίας στις δύο ευρωπαϊκές χώρες
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αφού ο ΟΗΕ τράβηξε το αυτί και στη Γαλλία και την Αγγλία για το μεταναστευτικό.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καλεί τη Γαλλία να παρουσιάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της κρίσης με τους μετανάστες στο Καλαί, γράφει η Le Monde.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει και στην επίσημη δήλωση που έγινε στη Γενεύη την Παρασκευή, σχετικά με την υποχρέωση της Γαλλίας να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των 3.000 μεταναστών που θέλουν να περάσουν από το Καλαί στην Αγγλία.
Επίσης φιλοξενεί και την τοποθέτηση του Vincent Cochetel, διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε ημίμετρα, καθώς αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια.
Και κάλεσε τις γαλλικές αρχές να χρησιμοποιήσουν τους ακατοίκητους στρατώνες για τη στέγαση των προσφύγων παρέχοντάς τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Ο Cochetel ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου που είναι χρονοβόρα και διαρκεί εφτά βδομάδες στη Γαλλία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται την ίδια μέρα.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ασκεί επίσης κριτική και για την έλλειψη συνεργασίας με την Αγγλία που αρνείται συστηματικά να εξετάσει τις αιτήσεις ατόμων που αποδεδειγμένα έχουν σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ζητάμε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές, διότι η κατάσταση στο Καλαί είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συντονισμού και της μη εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τη χορήγηση ασύλου».
Ο Vincent Cochelet ζήτησε επίσης όσοι δεν εμπίπτουν στο καθεστώς του «πρόσφυγα» και είναι οικονομικοί μετανάστες να οδηγούνται με «ανθρώπινο τρόπο» στις πατρίδες τους από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Le Monde κάνει, τέλος, αναφορά και σε όσα λέει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους 124.000 μετανάστες, κυρίως στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω, στη Σάμο και στη Λέρο.
Αυτό συνιστά μία αύξηση 750% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.000 μετανάστες, 20.000 περισσότεροι από τον Ιούνιο.
Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που υποσχέθηκε να βελτιώσει και να συντονίσει τις διαδικασίες υποδοχής, αν και ο τεράστιος όγκος μεταναστών ξεπερνάει τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί μία ανθρωπιστική κρίση μέσα σε μία οικονομική κρίση.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης