Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: H μείωση των τιμών του πετρελαίου συρρίκνωσε κατά 4,6% το ρώσικο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2015

Bloomberg: H μείωση των τιμών του πετρελαίου συρρίκνωσε κατά 4,6% το ρώσικο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2015
Το ρούβλι υποτιμήθηκε κατά 43% έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν χρόνο
Η ρωσική οικονομία είχε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009 και η πετρελαϊκή απειλή μπορεί να βυθίσει τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, εκτιμά το Bloomberg.
To AEΠ μειώθηκε κατά 4,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μετά από μία υποχώρηση 2,2% στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μόσχας.
Αυτό είναι ακόμα χειρότερο και από την πρόβλεψη για μείωση 4,5% σε μία έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν 19 αναλυτές.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε προβλέψει συρρίκνωση 4,4% για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο βιώνει την πρώτη ύφεση σε έξι χρόνια, μετά  από μία κατάρρευση των τιμών του πετραλαίου και κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της διένεξης με την Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη νομισματική κρίση στη χώρα από το 1998.
Μία νέα μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων δοκιμάζει σκληρά μία χώρα που βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τα μισά από τα έσοδά της.
«Η μείωση στις τιμές του πετρελαίου έχει αυξήσει τους κινδύνους για τη βελτίωση που αναμένεται στην οικονομία το δεύτερο μισό του έτους» αναφέρει ο αναλυτής της UralSib Capital, Alexey Devyatov.
«Οι έντονες διακυμάνσεις στην αξία του ρουβλιού έχουν πλήξει την καταναλωτική και τις επενδύσεις κεφαλαίων».
Η εξαγωγή αργού πετρελαίου που ήταν κατά μέσο όρο 57 δολάρια στο πρώτο μισό, έχει πέσει πλέον κατά 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.
Το ρούβλι υποτιμήθηκε κατά 43% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που συνιστά τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης