Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tribune: Η Γερμανία έχει κερδίσει 100 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού

Tribune: Η Γερμανία έχει κερδίσει 100 δισ. ευρώ από την ελληνική κρίση λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού
Ακόμα κι αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία και δεν πληρώσει τίποτα, η Γερμανία είναι ήδη κερδισμένη
(upd) Η Γερμανία που κρατάει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα έχει κερδίσει 100 δισ. ευρώ από την κρίση αναφέρει δημοσίευμα της Tribune, βασιζόμενο σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει τα χρήματα που η Γερμανία κερδίζει μέσω των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού και μάλιστα υπερβαίνει το κόστος της κρίσης ακόμα κι αν η Ελλάδα κήρυττε χρεοκοπία για το συνολικό χρέος της.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την ελληνική κρίση» υποστηρίζει το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz.
Όταν οι επενδυτές αντιμετωπίζουν κίνδυνο, ψάχνουν για ένα ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους και ο πρωταθλητής των εξαγωγών, η Γερμανία επωφελήθηκε από αυτό δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Κάθε φορά που οι χρηματαγορές ήταν μπροστά σε κακά νέα για την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, τα επιτόκια των κρατικών γερμανικών ομολόγων έπεφταν και κάθε φορά που τα νέα ήταν καλά, άνθιζαν.
Η Γερμανία έχει ζητήσει περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, έτσι ώστε οι διεθνείς πιστωτές να της δώσουν νέα βοήθεια.
Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ήταν αντίθετος στην επανεξέταση του ελληνικού χρέους δείχνοντας τον δικό του ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Το Ινστιτούτο, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ήταν εφικτός σε μεγάλο βαθμό χάρη στα κέρδη της Γερμανίας από τη διαφορά των επιτοκίων κατά την ελληνική κρίση.
Τα κατ' εκτίμηση 100 δισ. ευρώ που κέρδισε η Γερμανία από το 2010 είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Ινστιτούτο.
Τα ομόλογα άλλων κρατών – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας – είχαν επίσης όφελος, αλλά πολύ μικρότερο.
Το μερίδιο της Γερμανίας από τα διεθνή πακέτα διάσωσης, συμπεριλαμβανομένου και του νέου δανείου που είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση, είναι περίπου 90 δισ. ευρώ.
Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν ξεπληρώσει ούτε ένα σεντ, η Γερμανία έχει ήδη επωφεληθεί οικονομικά από την κρίση.


(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου - 18:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης