Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, παρά την κατάρρευση των τιμών

IEA: Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, παρά την κατάρρευση των τιμών
Η περίσσεια προϊόντος θα επιμείνει και το 2016, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, παρά την κατάρρευση των τιμών, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, IEA, προσθέτοντας ότι η περίσσεια προϊόντος θα επιμείνει και το 2016, ακόμη και αν η ζήτηση αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ξεπέρασαν τη ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος από το 1998, παρά το γεγονός ότι αύξησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση φέτος και το επόμενο έτος.
Όπως σημειώνει, αν και έχει σαφώς ξεκινήσει μια εξισορρόπηση, η διαδικασίας είναι πιθανόν ότι θα είναι μακρά.
Παρ' όλα αυτά, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, στα 96,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως εξαιτίας της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.
Αν και η ανάπτυξη της παραγωγής από χώρες όπως οι ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί από τα υψηλά του 2014, ακόμη κυμαίνεται περί τα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τώρα το 2015, «χάρη στις ισχυρές επενδύσεις που είχαν γίνει νωρίτερα», σημειώνει ο Οργανισμός.
Αν και η ανάπτυξη των αποθεμάτων θα αποδυναμωθεί μέχρι τα τέλη του 2015, δεν θα συρρικνωθούν σημαντικά μέχρι το 2016, όταν εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μείωσή τους κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, στα 57,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αναπτυχθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015 (μια ανοδική αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για 200.000 βαρέλια την ημέρα και με τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε χρόνια), στα 94,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όσον αφορά το 2016, εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, στα 95,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης