Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα – Στις 4 μ.μ. η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο

Κομισιόν: Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα – Στις 4 μ.μ. η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο
Η Κομισιόν είναι έτοιμη τόσο για πρόγραμμα από τον ESM όσο και δάνειο-γέφυρα
Η Κομισιόν είναι έτοιμη για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα τόσο μέσω προγράμματος του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όσο και μέσω δανείου – γέφυρα, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, το δάνειο – γέφυρα θα ετοιμαστεί μόνον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η τελική απόφαση για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι στα χέρια του Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 4 μ.μ. αύριο, Παρασκευή.
Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των προέδρων των δύο οργάνων, ήτοι των Jean Claude Juncker και του Jeroen Dijsselbloem.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενη στην επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εν όψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε ότι παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Η εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι εναπόκειται στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Jean Claude Juncker προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.
Τέλος, τόνισε ότι ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Vladis Dombrovskis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης