Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Περισσότερα από 7.000 εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης κινδύνου έχουν συνολικά οι 123 συστημικές τράπεζες

Financial Times: Περισσότερα από 7.000 εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης κινδύνου έχουν συνολικά οι 123 συστημικές τράπεζες
Θα καθυστερήσει η αξιολόγηση των μοντέλων κινδύνου στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ
Καθυστερήσεις παρατηρούνται στο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των μοντέλων αποτίμησης κινδύνου των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αθόρυβα επιμήκυνε την περίοδο εφαρμογής της τραπεζικής ένωσης στα τέσσερα χρόνια.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, αρχικά η επανεξέταση των μοντέλων κινδύνου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.
Πλέον, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΚΤ, αυτή η εξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Όπως αναφέρουν αρκετοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στους Financial Times, η αναθεώρηση θα μπορούσε να πάρει ακόμη περισσότερο, επειδή το έργο είναι τόσο περιεκτικό και απαιτεί ένα τεράστιο μέγεθος ανθρώπινου δυναμικού.
Τα εσωτερικά μοντέλα κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας επειδή μπορούν να παράγουν τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού (RWA) που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, που είναι ένα βασικό μέτρο της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών.
Τα εσωτερικά υποδείγματα πρέπει να εγκριθούν από τις εποπτικές αρχές, αλλά διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ευρείες διαφορές στις τράπεζες μεταξύ των 123 τραπεζών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν υπάρχει τρόπος το έργο να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, καθώς ο όγκος των δεδομένων είναι τόσο μεγάλο, ο οποίος πρέπει να εξεταστεί από άκρως εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι 123 τράπεζες έχουν συνολικά περισσότερα από 7.000 εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης κινδύνου.
«Υπάρχουν τόσα πολλά μοντέλα και πολλά από αυτά είναι περίπλοκη», ανέφερε ένας ακόμη σύμβουλος στους Financial Times, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές να μην κάνουν overcommit επειδή η ΕΚΤ επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι η εναρμόνιση των προσεγγίσεων των εποπτικών αρχών - συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων κινδύνου - ήταν μια προτεραιότητα για την ενιαία ρυθμιστική αρχή της ευρωζώνης.
Οι τράπεζες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ άντλησε πάνω από 260 δισ. ευρώ μεταξύ του 2008 και του Οκτωβρίου του 2014, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, εντόπισε ένα έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ με βάση τις θέσεις των τραπεζών στο τέλος του 2013, αλλά τα περισσότερα από αυτά είχαν ήδη καλυφθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης