Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, υποτίμηση και παροχή ρευστότητας 106 δισ δολ προκαλούν πανικό

WSJ: Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, υποτίμηση και παροχή ρευστότητας 106 δισ δολ προκαλούν πανικό
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η Κίνα έχει πρόβλημα.
Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στο χρηματιστήριο της Κίνας μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με έως 106 δισεκ. δολάρια ρευστότητα.
Η κίνηση αυτή η οποία έρχεται μετά την απόφαση υποτίμησης του γουάν, εκλαμβάνεται από τους επενδυτές ως ένδειξη προβλημάτων στην Κινεζική οικονομία, η επιβράδυνση του ΑΕΠ ίσως είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου αναφέρει η Wall Street Journal.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν δραματικά  με τον Shanghai Composite Index να υποχωρεί πάνω από 8%, ενώ οι  απώλειες του μετά τα υψηλά έτους στα μέσα Ιουνίου έχουν φθάσει το -37%.
Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αναμένεται να ελευθερώσει περισσότερο κεφάλαια για δανεισμό, μέσω της μείωσης των καταθέσεων που υποχρεωτικά διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο η υποτίμηση του γουάν αυξάνει τις ανησυχίες για εκροές από την Κίνα.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η Κίνα έχει πρόβλημα.
Οι κινήσεις της Κινεζικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα τρόμαξαν  πολλούς επενδυτές που βλέπουν την Κίνα ως απειλή, αντί για σωτήρα της  παγκόσμιας ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και στις αρχές του 2009, η Κίνα, με ένα κολοσσιαίο σχέδιο τόνωσης, ενήργησε ως αμορτισέρ στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Τον τελευταίο καιρό, η Κίνα είναι αυτή που προκαλεί σοκ.
Η Κίνα, αντιπροσωπεύει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά έχει συμβάλει έως και 50% στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Δεδομένης αυτής της εξάρτησης, ένας από τους λόγους που οι αγορές είναι πολύ νευρικές,  είναι ότι η οικονομία της Κίνας παραμένει κάτι σαν μαύρο κουτί.






Πολλές φορές οι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια των στατιστικών της κυβέρνησης.
Οι πρόσφατες κινήσεις στο γουάν απέδειξαν ότι η ικανότητα  της Κίνας να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από την εσωτερική ρευστότητα είναι περιορισμένη.
Να σημειωθεί ότι 4 φορές έχουν μειωθεί τα επιτόκια με στόχο οι κινεζικές τράπεζες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι οι τράπεζες συνεχίζουν να ευνοούν τις κρατικές εταιρείες ως προς τις χρηματοδοτήσεις και αποφεύγουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προκαλώντας προβλήματα στην ιδιωτική οικονομία.
Εν τω μεταξύ, πολλές κρατικές επιχειρήσεις, που στηρίζονται στα φθηνά κεφάλαια, είναι απρόθυμες να δανειστούν λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας τους.
Οι  επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας λένε ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω της απότομης πτώση στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά που ξεκίνησε τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί.
Η Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει αποφασίσει να χορηγήσει 678 δισεκατομμυρίων γουάν ή 106 δισεκ. δολάρια σε για τις τράπεζες ώστε να χορηγούν δάνεια.
Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε σύγκριση με τα δυτικά κράτη.
Επίσης η Κίνα έχει 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την οικονομία.
Αλλά ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ στο 7% για το 2015 θα είναι χαμηλότερος των τελευταίων ετών.
Νωρίτερα το 2015, το Πεκίνο στόχευε να χρησιμοποιήσει…. ένα ράλι στην χρηματιστηριακή αγορά για να διοχετεύσει κεφάλαια σε χρεωμένες εταιρείες.
Αλλά όταν τα χρηματιστήρια δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, προέβησαν σε μεγάλες παρεμβάσεις, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι υπάρχει πρόβλημα.
Στη συνέχεια, η υποτίμηση του γουάν νωρίτερα αυτό το μήνα, εξέπληξε τις αγορές υποχρεώνοντας την Κεντρική τράπεζα σε παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος.
«Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποίει ότι η Κίνα δεν είναι τόσο ικανή, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, όπου στο παρελθόν η χώρα είχε λάβει καλούς βαθμούς», είπε ο Φρέιζερ Χάουι, συν-συγγραφέας του κόκκινου Καπιταλισμού.
Μερικά από τα εργαλεία που η Κίνα χρησιμοποιούσε για να στηρίξει την ανάπτυξη  έχουν χάσει την αποτελεσματικότητα τους Η  Κίνα με 10,3 τρισεκ δολάρια  ΑΕΠ  το 2014 είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι ήταν μια δεκαετία.
Η παλιά συνταγή, στηριζόμενη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, χάνει την αποτελεσματικότητά ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,3% τον Ιούλιο του 2015 σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες των εργοστασίων μειώθηκαν κατά 16,8% στο 7μηνο του 2015.
Ακόμα και τα εργοστάσια αυτοκινήτων της Κίνας αισθάνονται πιέσεις, με τη General Motors Co και την Volkswagen AG τώρα να χρησιμοποιούν τα εργοστάσια τους όχι σε πλήρη λειτουργία.
Στη νότια Κίνα, στην περιοχή Shenzhen Nanshan  είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως ο γίγαντας του Διαδικτύου Tencent Holdings.
Όμως, παρά τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, το μέγεθος του τομέα νέων τεχνολογιών δεν είναι αρκετό για να αντικαταστήσει την παλιά οικονομία σε σύντομο διάστημα.
Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας στην Κίνα είναι πολύ σημαντικός.
«Η κεντρική τράπεζα θα προτιμούσε να μην κατακλύσει την αγορά με ρευστότητα και πάλι, αν είχε άλλη επιλογή," είπε στέλεχος  κοντά στην κεντρική τράπεζα.
Η Κίνα θέλει να ελέγχει την αξία του γουάν αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεν μπορεί να διαθέτει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.
Οι αγορές ή πωλήσεις στο γουάν επηρεάζουν τη συναλλαγματική του ισοτιμία που αντίστοιχα επηρεάζει την ρευστότητα στην Κίνα, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να πρέπει να προσαρμόζει τη νομισματική πολιτική της.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες έχουν χορηγήσει λιγότερα δάνεια από ότι είχε σχεδιαστεί.
Ο  επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι η China Development Bank, μία κρατική τράπεζα είχε σχεδιάσει να χορηγήσει 181,4 δισεκ. δολάρια για  11 βασικά επενδυτικά σχέδια και έχει χρηματοδοτήσει μόνο τα μισά.
Η τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας, είχε σχεδιάσει να χορηγήσει 46,2 δισεκ. γουάν για έργα και έχει χρηματοδοτήσει μόνο 2,8 δισεκ. γουάν.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες αγορές μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά.
Υπάρχουν και θετικά στοιχεία.
Οι πωλήσεις ακινήτων στις μεγάλες κινεζικές αγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Η ανάπτυξη στον τομέα της λιανικής παρέμεινε πάνω από 10%.

Μεταφραστική επιμέλεια Πέτρος Λαζάρου

(Πρώτη ενημέρωση: 13:15, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης