Τελευταία Νέα
Διεθνή

Α. Camilleri (ιταλός συγγραφέας): Αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα είναι σαν μητροκτονία

Α. Camilleri (ιταλός συγγραφέας): Αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα είναι σαν μητροκτονία
«Είμαστε ανίκανοι να συγχωρήσουμε μια μητέρα η οποία συμπεριφέρθηκε με τρόπο σπάταλο», αναφέρει ο γνωστός ιταλός συγγραφέας
Με μητροκτονία χαρακτηρίζει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα ο ιταλός συγγραφέας Andrea Camilleri, ιδιαίτερα γνωστός για τα αστυνομικά διηγήματά του με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo».
Όπως σημειώνει, «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με όλα τα λάθη που έχουν κάνει οι Έλληνες, το ζω σαν μια μητροκτονία».
«Είμαστε ανίκανοι να συγχωρήσουμε μια μητέρα, η οποία έχει συμπεριφερθεί με τρόπο, ας πούμε, σπάταλο», αναφέρει και προσθέτει ότι «πληρώσαμε τη Γερμανία όταν είχε προβλήματα με την ενοποίηση, κάτι που η Γερμανία ξέχασε πολύ γρήγορα».
Στην Ιταλία του '50, συμπληρώνει, πριν από την οικονομική άνθηση, υπήρξε μια μεγάλη εσωτερική μετανάστευση.
«Ολόκληρες οικογένειες από τον νότο μετακόμιζαν στον βορρά.
»Στο Τορίνο είδα ένα σημείωμα σε μια πόρτα που έλεγε "δεν νοικιάζουμε σε νοτίους".
»Τώρα προκύπτουν παρόμοιες καταστάσεις, είναι σαν να λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση "αυτό δεν είναι για τους νοτίους"», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ιταλός συγγραφέας χαρακτηρίζει αμελητέο το επίπεδο των ευρωπαίων πολιτικών, σημειώνοντας ότι «κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν φαίνεται να έχει ιδέα για την Ευρώπη».
«Κάθε ένας έχει απλώς μια ορισμένη ιδέα σχετικά με τη δική του χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «οι παλιοί ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκάσπερι, ο Μπραντ ήταν πολύ καλύτεροι από τη Μέρκελ».
Δηλώνει τέλος απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μια ξεκάθαρη ανικανότητα να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως αυτό στην Ουκρανία ή τη μετανάστευση.

Embedded image permalink

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης