Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης για 1.000 μετανάστες – Δεν τους άφησαν να πάνε στη Γερμανία

Reuters: Έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης για 1.000 μετανάστες – Δεν τους άφησαν να πάνε στη Γερμανία
Πάνω από 140.000 μετανάστες στην Ουγγαρία το 2015 – Περίπου 3,3 δισ. ευρώ θα κοστίσουν στη Γερμανία οι μετανάστες που θα ενταχθούν στα κοινωνικά προγράμματα
Εκατοντάδες οργισμένοι μετανάστες διαδήλωσαν έξω από τον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία αναφέρει το Reuters.
Σημειώνοντας και ότι οι κανόνες ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξαιτίας των αναπάντεχα μεγάλων μεταναστευτικών ροών.
Περίπου 1.000 άτομα ανέμιζαν εισιτήρια, φωνάζοντας «Γερμανία, Γερμανία» έξω από τον σταθμό.
Αργότερα κάθισαν κάτω κοιτάζοντας τα μπλόκα της αστυνομίας που έκλειναν την είσοδο.
Οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν αρχικά τον σιδηροδρομικό σταθμό, μετά τον άνοιξαν ξανά, αλλά απαγόρευσαν την είσοδο στους μετανάστες.
Περίπου 100 αστυνομικοί με κράνη και γκλομπ ανέλαβαν τη φύλαξή του απωθώντας δεκάδες μετανάστες.
Η απόφαση αποκλεισμού των μεταναστών έρχεται σε αντίθεση με τη χθεσινή πρακτική της Ουγγαρίας και της Αυστρίας που άφησαν τα τραίνα να γεμίσουν με μη καταγεγραμμένο αριθμό μεταναστών και να αναχωρήσουν για τη Γερμανία, κάτι που συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, οι οποίοι έχουν, όμως, πλέον μικρή ισχύ.
Η άφιξη χιλιάδων μεταναστών έχει αποσυντονίσει την Ευρώπη που έχει περιορισμένους ελέγχους στα σύνορα των 26 χωρών που ανήκουν στη συνθήκη του Σένγκεν, αλλά υποχρεώνει όσους ζητούν άσυλο να περιμένουν στη χώρα που έφτασαν πρώτα μέχρι οι αιτήσεις τους να προωθηθούν.
Η πλειοψηφία των προσφύγων που είναι θύματα βίας στις χώρες τους και των μεταναστών, που μαστίζονται από τη φτώχεια φτάνουν στη νοτιανατολική Ευρώπη αποφασισμένοι να μεταβούν στον πιο πλούσιο βορρά.
Η Ουγγαρία είναι ένας μεταβατικός δρόμος όσων έρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων με τελικό προορισμό τη Γερμανία.
Πάνω από 140.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Σερβία στην Ουγγαρία το 2015.
Η Angela Merkel δήλωσε ότι οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο πρέπει να κατανεμηθούν στις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μίας να τους φιλοξενήσει.
Την ίδια άποψη για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες με βάση την οικονομική τους δύναμη και το μέγεθός τους, εξέφρασε και ο Mariano Rajoy.
Υπολογίζεται ότι οι 240.000 με 460.000 άνθρωποι που θα ενταχθούν στα κοινωνικά προγράμματα της Γερμανίας την επόμενη χρονιά θα επιβαρύνουν την κυβέρνηση με 3,3 δισ. ευρώ.
Στην Ουγγαρία που είναι το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει έναν αγκαθωτό συρμάτινο φράχτη στα σύνορα και να ενισχύσει την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εκεί.
Αντιμετωπίζοντας τους χιλιάδες επί χιλιάδων μεταναστών που έφταναν στη χώρα, η Ουγγαρία αρχικά τους άφησε να επιβιβαστούν στα τραίνα για Γερμανία και μετά έκλεισε απρόσμενα τον σταθμό.
«Πρέπει να βρουν μία λύση, είμαστε χιλιάδες εδώ πού θα πάμε;» είπε στο Reuters η Μάρα μία μετανάστρια από τη Συρία που με την οικογένειά της είχαν αγοράσει έξι εισιτήρια.
Χιλιάδες μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στη Μεσόγειο, ενώ 71 βρέθηκαν πρόσφατα νεκροί σε ένα φορτηγό στην Αυστρία.
Τα κόμματα που αντιτίθενται στη μετανάστευση έχουν κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ουγγαρία.
Σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή της Ουγγαρίας ειπώθηκε ότι η μετανάστευση πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά.
Και ότι αν η Ευρώπη θέλει μεταναστευτική πολιτική αυτή θα πρέπει να διέπεται από κανόνες και ελέγχους.
Καταλήγοντας ότι την προηγούμενη δεκαετία είχε κυριαρχήσει η αριστερή άποψη ότι ο τρόπος για να αναπτυχθεί η Ευρώπη είναι να δεχόμαστε τον καθένα χωρίς ελέγχους και κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης