Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Η Ιταλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα του Brenner απ’ όπου έχουν περάσει 15.000 μετανάστες το 2015

Liberation: Η Ιταλία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα του Brenner απ’ όπου έχουν περάσει 15.000 μετανάστες το 2015
Είναι μία κίνηση για να αποφορτιστεί η Γερμανία από τους τεράστιους όγκους μεταναστών που δέχεται – 300 με 400 θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην επαρχία Μπολζάνο
Η Ιταλία είναι έτοιμη να ενισχύσει τους ελέγχους στη σήραγγα του Brenner που οδηγεί στην Αυστρία, έτσι ώστε να ανακουφίσει τη Γερμανία που δέχεται μεγάλες ροές μεταναστών, αναφέρει η Liberation.
H γαλλική εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην υπουργό κοινωνικών υποθέσεων της Βαυαρίας, Emilia Muller και την ομόλογό της από την επαρχία του Μπολζάνο, Martha Stocker.
«Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ρεκόρ αφίξεων τις τελευταίες ώρες, η Βαυαρία ζήτησε μία υλικοτεχνική υποστήριξη» ανέφερε η επαρχία του Μπολζάνο, μία περιοχή ημιαυτόνομη, γερμανόφωνη, που αποκαλείται και νότιο Τιρόλο.
Σε μία τέτοια κατάσταση η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα του Brenner, πάντα με σεβασμό στη συνθήκη του Σένγκεν.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου G7 στις αρχές Ιουνίου στη Βαυαρία αυτοί οι έλεγχοι είχαν τεθεί επί τάπητος και είχαν εφαρμοστεί για αρκετές εβδομάδες αναγκάζοντας αρκετούς μετανάστες να γυρίσουν πίσω.
«Δεν πρόκειται για παραβίαση της συνθήκης του Σένγκεν, αλλά για μία μεμονωμένη ενίσχυση των ελέγχων» επέμεινε ο πρόεδρος της επαρχίας του Μπολζάνο Arno Kompatscher.
Με τη συγκατάθεση της ιταλικής κυβέρνησης η επαρχία θα φιλοξενήσει προσωρινά 300 με 400 πρόσφυγες, έτσι ώστε να επιτρέψει στη Βαυαρία να αναδιοργανωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την επείγουσα κατάσταση.
Θα διαμείνουν στα γυμνάσια με την υλικοτεχνική υποστήριξη της κοινωνικής πρόνοιας και των εθελοντικών οργανώσεων, ενώ το κόστος θα αναλάβει το κράτος.
Στο Μόναχο, το γραφείο της Muller επισήμανε ότι η Γερμανία δεν ζήτησε τους ελέγχους, αλλά εκτιμά την αλληλεγγύη της ιταλικής επαρχίας.
Τα μέτρα στήριξης χαιρέτισε και η Stocker υποστηρίζοντας ότι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο 15.000 μετανάστες έχουν περάσει από τα σύνορα του Brenner τη φετινή χρονιά.
Και μερικές δεκάδες ακόμα πέρασαν και την Τετάρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης