Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαθήματα δημοσιονομικής προσαρμογής έρχεται να παραδώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Ποιους θα συναντήσουν

Μαθήματα δημοσιονομικής προσαρμογής έρχεται να παραδώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Ποιους θα συναντήσουν
(upd) Σειρά επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης θα έχουν τα στελέχη  του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου που καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.Τα δύο κλιμάκια, το ένα για τα έσοδα και το άλλο για τις δαπάνες, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να παράσχουν «τεχνική βοήθεια» στην ελληνική κυβέρνηση σε  θέματα φορολογίας, εσόδων και κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, επί τάπητος θα τεθούν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού  ( σ.σ. : χωρίς να αποκλείονται νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες)  και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το πρόγραμμα των στελεχών του ΔΝΤ περιλαμβάνει συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και  με ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια  του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Μετά την επίσκεψη των τεχνοκρατών του ΔΝΤ θα ακολουθήσει η επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το οικονομικό επιτελείο είναι στις 22 Απριλίου, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τις νεότερες εκτιμήσεις της για το περσινό έλλειμμα και χρέος.
Στις 5 Μαϊου η Κομισιόν με την Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων θα θέσει το πήχη για το έλλειμμα αλλά και την ανάπτυξη του 2010 και των επόμενων ετών, ενώ στις 15 Μαϊου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης , οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει για τα μέτρα που θα "κλειδώσουν" τη προσαρμογή του 2011 και του 2012.
Προς το παρόν σημαντική πτώση της κατανάλωσης στην αγορά εμφανίζουν τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάρτιο. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δείχνοντας πτώση του τζίρου των συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο τα κρατικά έσοδα δεν κατάφεραν να πάρουν κεφάλι όπως ανέμεναν στο Υπουργείο Οικονομικών. Κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο είσπραξης 5%-5,5% με τον Φεβρουάριο, αποκλίνοντας έτσι από τον στόχο που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας (11,7% σε μηνιαία βάση).
Η πορεία των δημοσίων εσόδων ουσιαστικά καθρεφτίζει την ταμειακή στενότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της κρίσης.
Η ανεργία σε συνδυασμό με τα σενάρια περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας που συνδυάστηκαν με επιστροφή στη δραχμή περιόρισαν σημαντικά τις συναλλαγές των καταναλωτών τον Μάρτιο.
Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (τόκοι) έχει αποτελέσει μαζί με τον δανεισμό «γκρίζα ζώνη» τόσο για τους ελεγκτές της Κομισιόν όσο και για το κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Εκτιμούν ότι το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με αυτό που θα πληρώσει πραγματικά, όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία των spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι τόκοι που θα πρέπει να πληρωθούν το 2010 ανέρχονται σε 12,95 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το 2009.
Στελέχη του ΔΝΤ σε προηγούμενες επί του θέματος τοποθετήσεις επισήμαναν ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες θα αυξηθούν από το 5% του ΑΕΠ σήμερα στο 8,4% μέχρι το 2014, λόγω του υψηλότερου κόστους έκδοσης νέων ομολόγων και της αναχρηματοδότησης των παλαιότερων ομολόγων.
Επίσης, το κρατικό χρέος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως το 2014 στο 152,5% του ΑΕΠ ή, σε απόλυτα μεγέθη, σε 344,2 δισ. ευρώ από 269,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.
Αντίθετα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας απαντά ότι το δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης) θα ανέλθει φέτος στα 294,950 δισ. ευρώ ή 120,4% του ΑΕΠ. Το 2011 θα αυξηθεί οριακά στο 120,6%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2012 στο 117,7% και στη συνέχεια το 2013 στο 113,4%.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ δεν θα περιοριστεί μόνο στο θέμα του δανεισμού. Θα επεκταθεί και στον δημοσιονομικό τομέα ζητώντας περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ (στο 2,8% συγκεκριμένα) έως το τέλος του 2012, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που συνεχίσει να βαδίζει ως έχει, τότε ο στόχος του ελλείμματος θα επιτευχθεί στο τέλος του 2013, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα απ’ ό,τι προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Συνάντηση με Παπακωνσταντίνου
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου, με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στις 12:30 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7), στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Το ΔΝΤ κατά την επίσκεψη τεχνικής βοήθειας αναμένεται να αναλύσει και να προβεί σε προτάσεις σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας.
Συγκεκριμένα:
Όσον αφορά σε θέματα προϋπολογισμού
• Βελτίωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, σε συνέχεια της δημιουργίας των μόνιμων διμερών διυπουργικών ομάδων εργασίας, όπου οι δαπάνες παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Στόχος η αποτροπή υπερβάσεων πέραν των εγκριθέντων, αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών.
• Διαφάνεια και αξιοπιστία δημοσιονομικών στοιχείων. Δημοσιοποίηση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αναλυτικών στοιχείων μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο σύνολο και κατά Υπουργείο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
• Υιοθέτηση τριετών προϋπολογισμών ανά Υπουργείο. Τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών κονδυλίων και προγραμμάτων, ενσωματώνοντας οριζόντιες οδηγίες μείωσης δαπανών.
• Εκσυγχρονισμός και λογιστική παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού on line, μέσω ανάπτυξης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) στο σκέλος δαπανών και εσόδων.
• Επέκταση εισαγωγής στοιχείων προϋπολογισμού προγραμμάτων και τυπολογίας προκειμένου να γίνει εφικτή η πλήρης κατάρτιση και εφαρμογή του προϋπολογισμού 2012 ως προϋπολογισμού προγραμμάτων.
• Υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Νόμου για το Δημόσιο Λογιστικό, για να ανταπεξέλθει στη νέα αποστολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων.
• Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο του προϋπολογισμού με την ίδρυση επιστημονικού γραφείου παρακολούθησης.
Όσον αφορά στα θέματα φορολογίας:
• Τον τρόπο κατάρτισης και το περιεχόμενο στρατηγικών προγραμμάτων φορολογικής πολιτικής, καθώς και απολογιστικών εκθέσεων σε σχέση με τους προγραμματικούς στόχους.
• Τα κυριότερα προβλήματα φορολογικής συμμόρφωσης (φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή) και τυχόν συσχέτισή τους με την οικονομική κρίση.
• Συστήματα προσανατολισμού των φορολογικών αρχών σε χώρους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής ανά κατηγορία φόρου.
• Συστήματα διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων.
• Ικανότητα ελέγχου και αποτελεσματικότητα στον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.
• Διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μηχανισμοί είσπραξης βεβαιωθέντων φόρων.
• Οργανόγραμμα και κατανομή προσωπικού ανά τομέα φορολογικής διοίκησης.
• Διοικητικό κόστος ανά φορολογική αρχή (και συνολικά) και παραγόμενο έργο.

Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης