Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Η Κομισιόν θα αποδεσμεύσει 500 εκ. για τους αγρότες - Η απόφαση λήφθηκε σε έκτακτο συμβούλιο στις Βρυξέλλες

Liberation: Η Κομισιόν θα αποδεσμεύσει 500 εκ. για τους αγρότες - Η απόφαση λήφθηκε σε έκτακτο συμβούλιο στις Βρυξέλλες
Το εμπάργκο της Ρωσίας μείωσε τις αγροτικές εξαγωγές της ΕΕ κατά 10% - Θα στηριχθούν κυρίως ο γαλακτοκομικός τομέας και η παραγωγή χοιρινού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πλάνο της για την αγροτική κρίση και θα αποδεσμεύσει 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Liberation.
H οικονομική βοήθεια θα αφορά και τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και η απόφαση λήφθηκε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες προκειμένου να δοθεί μία λύση στην κρίση του αγροτικού κόσμου.
Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Stephane Le Foll είχε ζητήσει τη σύγκληση αυτού του συμβουλίου από τον Ιούλιο, όταν το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα, ως απάντηση στις κυρώσεις των Ευρωπαίων για το ουκρανικό ζήτημα, είχε ως συνέπεια την πτώση των γεωργικών εξαγωγών της ΕΕ κατά 10%.
Από το πρωί της Δευτέρας, χιλιάδες παραγωγοί γάλακτος και χοιρινού κρέατος ήρθαν με τρακτέρ και διαδήλωσαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να καλέσουν τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ να πάρουν μέτρα στήριξης για τους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Η Κομισιόν πρότεινε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτό το πακέτο είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στα κράτη μέλη έτσι ώστε να στηριχθεί ο γαλακτοκομικός τομέας και τα κεφάλαια να διανεμηθούν με τρόπο ισότιμο, ειδικά για τα κράτη μέλη που οι αγρότες τους έχουν πληγεί περισσότερο από τις εξελίξεις στην αγορά.
Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα ρευστότητας των αγροτών, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να αποκατασταθεί η αλυσίδα παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε επίσης έμφαση στον τομέα των ιδιωτικών αποθεμάτων, έναν μηχανισμό που επιτρέπει να μη επιδρούν άμεσα στις αγορές και ο οποίος ανταποκρίνεται στη φιλελεύθερη προσέγγισή της για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Εκτός από τα ιδιωτικά αποθέματα στα προϊόντα γάλακτος, η Κομισιόν θέλει ένα ανάλογο πρόγραμμα και για το χοιρινό κρέας.
Θα εντατικοποιήσει και την προώθηση των εξαγωγών με την αύξηση του προϋπολογισμού για το 2016, πέρα από τα 81 εκ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί.
Και με βάση τις δύο πρόσφατες συμφωνίες με τον Καναδά και το Βιετνάμ, η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες διμερείς συμφωνίες και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Την Πέμπτη η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε από την πλευρά της βοήθεια σε χιλιάδες αγρότες που κατέβηκαν με 1.500 τρακτέρ στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των εισοδημάτων τους.
Η εκτελεστική εξουσία έχει ήδη προγραμματίσει την ενίσχυση των αγροτών, πέρα από τα 85 εκ. ευρώ που είχε αποφασιστεί να διατεθούν τον Ιούλιο.
Όπως και διευκολύνσεις σχετικά με τα τραπεζικά χρέη και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, αλλά  και 350 εκ. ευρώ τον χρόνο για την επόμενη τριετία που θα εκταμιευτούν από το κράτος, τις περιφέρειες και την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης