Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Πανηγυρική νίκη του αντισυμβατικού ριζοσπάστη Jeremy Corbyn στην ηγεσία των Εργατικών

Βρετανία: Πανηγυρική νίκη του αντισυμβατικού ριζοσπάστη Jeremy Corbyn στην ηγεσία των Εργατικών
Eξελέγη με ποσοστό 59,5% έναντι 19% του αντιπάλου του Andy Berman
Ο ριζοσπάστης Jeremy Corbyn εξελέγη άνετα σήμερα ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, μια νίκη που επικυρώνει την απροσδόκητη άνοδο αυτού του 66χρονου ευρωσκεπτικιστή, σκληρού πολέμιου των πολιτικών της λιτότητας.
Φαβορί των δημοσκοπήσεων και των μπουκμέικερς, ο Jeremy Corbyn εξελέγη με ποσοστό 59,5% υπερισχύοντας των τριών αντιπάλων του, του Andy Bernham, της Yvet Couper και της Liz Kental, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο Λονδίνο στη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.
Ο Corbyn είχε ταχθεί πολλές φορές στο παρελθόν κατά της κεντρικής γραμμής των Εργατικών σε κομβικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος μέσα από μία άκρως αντισυμβατική εσωκομματική προεκλογική καμπάνια.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle τα κύρια σημεία της ήταν η κριτική της λιτότητας, η υποστήριξη των κρατικών επενδύσεων και η επανεθνικοποίηση τμημάτων της βρετανικής οικονομίας.
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο νέος ηγέτης των εργατικών τάσσεται ευθέως κατά της συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας όμως έτσι την οργή ακόμη και πολλών Εργατικών.
Ένας από τους βασικούς επικριτές των θέσεών του είναι άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος, που κινείται σε γενικές γραμμές στον χώρο της κεντροαριστεράς, πολλοί αναμένουν ότι ο Corbyn θα ασκήσει δριμεία αντιπολίτευση στον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.
Ήδη ως βουλευτής είχε επιτεθεί σε έντονους τόνους στην πολιτική περικοπών της κυβέρνησης Cameron που, κατά τον ίδιο, πλήττει βαθιά την καρδιά του κοινωνικού κράτος.
Άλλωστε στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ο Corbyn δεν κρύβει τις μαρξιστικές καταβολές του, επαναλαμβάνοντας συχνά ότι «μπορούμε ακόμη να μάθουμε πολλά από τον Carl Marx».
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η επικράτηση το Corbyn έρχεται κάπως σαν κεραυνός εν αιθρία στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας, η οποία εδώ και δεκαετίες, και παρά την εναλλαγή στην εξουσία Συντηρητικών και Εργατικών χαρακτηρίζεται από καθαρό πραγματισμό.
Στη βρετανική πολιτική ο πραγματισμός θεωρείται «κλειδί» για την επικράτηση στις εκλογικής αναμετρήσεις.
Κι ενώ σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η άνοδος αριστερών κινημάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και των Podemos στην Ισπανία θεωρούνταν αναμενόμενη και λογική εν πολλοίς εξέλιξη, η «αριστερή στροφή» των Εργατικών και μάλιστα από ένα κομμάτι που προέρχεται από το παραδοσιακό εσωτερικό του κόμματος προκαλεί έκπληξη.
Τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα βρίσκονται όμως σε φάση μετασχηματισμού και στη Μ. Βρετανία, κάτι που συχνά αποδίδεται στην επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κατά την τελευταία κυβερνητική θητεία του David Cameron.
Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση της Daily Telegraph η οποία σε δημοσίευμά της βλέπει τη νίκη του Corbyn όχι απλώς σαν μια συγκυριακή επικράτηση, αλλά «ως μια μετατόπιση των Εργατικών ακόμη περισσότερο προς τα αριστερά».
Δε διστάζει μάλιστα να πει ότι «Είμαστε μάρτυρες μια αυτοκτονικής αλλαγής της κόκκινης φρουράς».
Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη του Corbyn σε ηγετικό πόστο στους Εργατικούς αναμένεται να επιφέρει σειρά ανακατατάξεων στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης