Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μεγάλο κοίτασμα ουρανίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν – Το ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας

tags :
Reuters: Μεγάλο κοίτασμα ουρανίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν – Το ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας
Η ανακοίνωση του Ιράν έρχεται να αμφισβητήσει προηγούμενες υποθέσεις δυτικών αναλυτών
To Ιράν ανακάλυψε ένα απρόσμενα μεγάλο κοίτασμα ουρανίου και σύντομα θα αρχίσει την εξόρυξη σε ένα νέο ορυχείο αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας της ασιατικής χώρας.
Η ανακοίνωση του Ιράν έρχεται να αμφισβητήσει προηγούμενες υποθέσεις δυτικών αναλυτών που έλεγαν ότι η χώρα έχει λίγα αποθέματα και αργά ή, γρήγορα θα αναγκαζόταν να εισάγει ουράνιο, την πρώτη ύλη που είναι απαραίτητη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οποιαδήποτε ένδειξη ότι το Ιράν θα μπορούσε να είναι αυτάρκες θα εξεταστεί προσεκτικά από τις παγκόσμιες δυνάμεις που έφτασαν σε μία συμφωνία τον Ιούλιο με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Φοβούνταν ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες είχαν σκοπό τη δυνατότητα κατασκευής ατομικών όπλων, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
«Δεν μπορώ να ανακοινώσω το επίπεδο του κοιτάσματος ουρανίου του Ιράν.
Το σημαντικό είναι ότι οι νέες ανακαλύψεις μας κάνουν να έχουμε εμπιστοσύνη στα αποθέματά μας» ανέφερε ο Ιρανός επικεφαλής πυρηνικών Ali Akbar Salehi.
O Salehi υποστήριξε ότι οι έρευνες για ουράνιο κάλυψαν τα 2/3 της επικράτειας του Ιράν και θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα χρόνια.
Το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά είναι επίσης και το κλειδί για τα πυρηνικά όπλα.
Η συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων θα άρει τις διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην ασιατική χώρα με αντάλλαγμα αυτή να μειώσει για μία δεκαετία την πυρηνική της δραστηριότητα.
Μετά από δεκαετίες προσπαθειών το Ιράν, που επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, κατάφερε να πετύχει έναν πλήρη κύκλο πυρηνικού καυσίμου από την εξαγωγή ουρανίου για τον εμπλουτισμό και την παραγωγή των ράβδων καυσίμου για πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Oι κυρώσεις στις εταιρίες που συμμετέχουν στη βιομηχανία εξόρυξης ουρανίου θα αρθούν, όταν η συμφωνία εφαρμοστεί.
Ο Salehi υποστήριξε ότι η εξόρυξη ουρανίου θα γίνει σε ένα νέο ορυχείο στην κεντρική επαρχία του Υazd.
Μερικοί αναλυτές είχαν ισχυριστεί λίγο νωρίτερα ότι τα αποθέματα του Ιράν σε πρώτη ύλη ουρανίου κοντεύουν να εξαντληθούν και ότι το κόστος της εξόρυξης δεν συμφέρει οικονομικά.
Το 2013 δύο αμερικάνικα think tanks το Carnegie Endowment και το Federation of American Scientists ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι η σπανιότητα και η χαμηλή ποιότητα των αποθεμάτων ουρανίου θα αναγκάσουν το Ιράν να βασίζεται σε εξωτερικές πηγές φυσικού και επεξεργασμένου ουρανίου.
Και πρόσθεταν ότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της ιρανικής κυβέρνησης τα αποθέματα του Ιράν δεν επαρκούν για να καλύψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Ιράν έχει, πάντως, διαψεύσει ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ ότι κάνει εισαγωγές ουρανίου από χώρες όπως το Καζακστάν και η Ζιμπάμπουε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης