Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Την καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές φοβούνται οι δανειστές

Bloomberg: Την καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές φοβούνται οι δανειστές
Όλες οι δημοσκοποπήσεις δείχνουν κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ
Η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρές διαφορές, απειλώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμών μπορεί να καθυστερήσουν ή, και να εκτροχιάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου, προειδοποιεί το Bloomberg.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να είναι πολύ κοντά, οι δημοσκόποι λένε ότι οι αναποφάσιστοι, αλλά και το debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπορεί να κρίνουν τις εκλογές.
«Το ερώτημα των προηγούμενων εκλογών ήταν αν ο Τσίπρας θα πάρει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά τώρα είναι ποιο από τα δύο κόμματα θα κερδίσει και σε ποια θέση θα έρθουν τα υπόλοιπα» υποστήριξε ο Θωμάς Γεράκης από την εταιρία δημοσκοπήσεων Marc.
Και με οποιαδήποτε έρευνα που έχει δημοσιευτεί να δείχνει μία κατακερματισμένη Βουλή, είναι πιθανό το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης να συρθεί σε δύσκολες συζητήσεις συνεργασιών, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές ως αντάλλαγμα για να δώσουν δάνεια που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έπεσαν την Παρασκευή, με την απόδοση του διετούς να ανεβαίνει 98 μονάδες βάσης στο 11,68%.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει σωρευτική πτώση 20% από τη μέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μέχρι τώρα δεν υπάρχει φαβορί για τις εκλογές» λέει ο Γιώργος Αράπογλου γενικός διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρίας Pulse.
«Καμία δημοσκόπηση δεν φέρνει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα πάνω από το 36%, που είναι το χαμηλότερο όριο για την κυβερνητική πλειοψηφία  με βάση το ελληνικό εκλογικό σύστημα, ενώ  και τα δύο μαζί πιθανότατα δεν θα ξεπεράσουν το 60%» αναφέρει ο Γεράκης.
«Οι προσωπικότητες θα παίξουν ρόλο σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο από την πολιτική, διότι και τα δύο μεγάλα κόμματα λένε ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ 7-9 θα περάσουν το όριο (3%) εισόδου στη Βουλή» προσθέτει ο Αράπογλου.
Ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός ενός κυβερνητικού συνασπισμού τον Ιανουάριο για να δώσει τέλος στη λιτότητα, αλλά τελικά υπέγραψε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μετά από έξι μήνες διαμάχης με τους πιστωτές που παραλίγο να εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
«Η συνθηκολόγηση του Τσίπρα οδήγησε σε ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας του την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ο εταίρος του οι ΑΝΕΛ παλεύουν για να μπουν στη Βουλή» λένε με ένα στόμα Γεράκης και Αράπογλου.
Ένας μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με μία μονάδα της ΝΔ.
«Η καλύτερη ευκαιρία του Τσίπρα για τη νίκη είναι να πείσει τους αναποφάσιστους, που ακόμα δεν ξέρουν αν θα πάνε να ψηφίσουν για να του δώσουν μία δεύτερη θητεία» αναφέρει ο Γεράκης.
«Η αποχή μπορεί να υπερβεί το 40% και το 36% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ το debate ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό» προσθέτει.
Οι εταιρίες στοιχημάτων stoiximan.gr και  sportingbet.gr δίνουν περισσότερες πιθανότητες στον Τσίπρα για τη νίκη.
Αλλά οι ίδιες εταιρίες και οι δημοσκόποι απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ήταν μία μεγάλη νίκη του «όχι» στα μέτρα λιτότητας των πιστωτών.
«Οι δημοσκόποι ανησυχούν ότι οι πολίτες δεν παίρνουν σοβαρά τη συμμετοχή τους στις έρευνες προσθέτοντας έτσι αβεβαιότητα στην αξιοπιστία τους» αναφέρει ο Mujtaba Rahman, αναλυτής του Eurasia Group και εξηγεί.
«Αρκετοί άνθρωποι, κυρίως αριστεροί, θεωρούν  τις δημοσκοπήσεις ένα εργαλείο χειραγώγησης από το καθεστώς των ΜΜΕ και δεν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης