Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία

Αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία
Υπάρχει προσχέδιο για τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσφύγων, αλλά συναντά πολλές αντιδράσεις
Ένα πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση της Ελλάδας και της Ιταλίας από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που δέχονται, ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, ««το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας, προς όφελος της Ιταλίας και της Ελλάδας».
Η απόφαση θεσπίζει έναν προσωρινό και έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης άνω των δυο ετών από τα κράτη – μέλη στα σύνορα της ΕΕ, δηλαδή, την Ιταλία και την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη.
Θα ισχύει για πρόσωπα «με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν φτάσει ή φτάνουν στο έδαφος των εν λόγω κρατών μελών, από τις 15 Αυγούστου 2015 έως την 16η Σεπτεμβρίου 2017» και συμφωνήθηκε να ενημερωθούν τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, με σκοπό την επίτευξη του αριθμού 40.000.
Νωρίτερα, η πρόταση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, σχέδιο που στηρίζεται από τη Γερμανία αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν η αφορμή σύγκρουσης εντός των «28» χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές».
Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία.
«Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση», επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Robert Kalinak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης