Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall εν όψει των αποφάσεων της Fed

tags :
Νευρικότητα στη Wall εν όψει των αποφάσεων της Fed
Το ADR της ΕΤΕ κατέγραψε πτώση στο -4,82% και τα 0,69 δολάρια
Με έντονη νευρικότητα διαπραγματεύτηκαν σήμερα, Δευτέρα, οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Ο Dow Jones υποχώρησε στο -0,38% και τις 16.371 μονάδες, ο Nasdaq στο -0,34% και τις 4.806 μονάδες και ο S&P 500 στο -0,41% και τις 1.953 μονάδες.
Το ADR της ΕΤΕ κατέγραψε πτώση στο -4,82% και τα 0,69 δολάρια.
Την Τετάρτη, η Fed θα αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006.
Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο στο 0% - 0,25% από το 2009.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σταθερή στο 0,7% διατηρήθηκε η ανάπτυξη του ΑΕΠ στις χώρες που απαρτίζουν το G20 το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Όπως σημειώνεται, καταγράφηκε αξιοσημείωτη άνοδος της ανάπτυξης σε έναν αριθμό χωρών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, όχι μόνο στις ΗΠΑ όπου η οικονομία επεκτάθηκε με ρυθμό 0,9% το β' τρίμηνο του έτους έναντι του 0,2% το πρώτο τρίμηνο.
Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότιος Αφρική συρρικνώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2015, έχοντας καταγράψει ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι πληγές της Βραζιλίας επιδεινώθηκαν καθώς εισήλθε σε ύφεση.
Η Κίνα κατέγραψε το ταχύτερο ποσοστό ανάπτυξης το β' τρίμηνο της τάξης του 1,7%, ακολουθούμενη από την Ινδία (1,6%) και την Ινδονησία (1,1%).
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υπαναχώρησε, στο 0,4% από 0,5% το πρώτο τρίμηνο.
Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρεις εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές στο κινεζικό χρηματιστήριο, καθώς οι ανακοινώσεις στοιχείων κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι βαθαίνει η επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και με τους επενδυτές να αποτιμούν το επίπεδο κρατικής υποστήριξης στις μετοχές.
Ο δείκτης Shanghai ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2,67%, στις 3.114,87 μονάδες, όταν ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 4,7%.
Ο δείκτης Hang Seng περί τις 10:40 π.μ. διαπραγματεύεται στο +0,47%, στις 21.610 μονάδες.
Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, ενώ οι επενδύσεις τους πρώτους οκτώ μήνες αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2000.
Ο δείκτης Shanghai έχει υποχωρήσει 40% από το υψηλό του Ιουνίου, χάνοντας περί τα 5 τρισ. δολάρια σε αξία καθώς οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή από το κινεζικό χρηματιστήριο εν μέσω ανησυχιών ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι δικαιολογημένες, δεδομένων των απαισιόδοξων προοπτικών ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει δαπανήσει 1,5 τρισ. γουάν (246 δισ. δολ.) σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας.
«Οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι νευρικοί και προσπαθούν να αποφύγουν να πιαστούν σε έναν νέο κύκλο διόρθωσης», σημειώνει ο Gerry Alfonso του Shenwan Hongyuan Group στη Σαγκάη, προσθέτοντας ότι τα κυβερνητικά κεφάλαια φαίνεται να μένουν εκτός των μετοχών σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές από το να προβάλλουν ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων στην αγορά.
Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της να καταστήσει τις κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις περισσότερο αποδοτικές.
Η Κίνα θα αναζητήσει να κατευθύνει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στις κρατικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει τις εταιρείες που κυριαρχούν σε μια οικονομία 10 τρισ. δολαρίων.
Το σχέδιο στοχεύει να μεταρρυθμίσει εταιρείες – ζόμπι, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει μια μείξη κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως επισημάνθηκε από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης