Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη νευρικότητα στη Wall - Οριακές διακυμάνσεις για Dow, S&P 500 εν όψει Fed

tags :
Έντονη νευρικότητα στη Wall - Οριακές διακυμάνσεις για Dow, S&P 500 εν όψει Fed
Το ADR της ΕΤΕ διαπραγματεύεται στο -0,48% και τα 0,70 δολάρια
Έντονη νευρικότητα επικρατεί στη Wall, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Fed για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά το 2006!
Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά στο +0,01% και τις 16.741 μονάδες, ο Nasdaq στο +0,11% και τις 4.895 μονάδες και ο S&P 500 στο +0,05% και τις 1.996 μονάδες.
Το ADR της ΕΤΕ διαπραγματεύεται στο -0,48% και τα 0,70 δολάρια.
Οι αναλυτές να εμφανίζονται διχασμένοι για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια ή θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια κίνηση.
Οι αγορές παγκοσμίως διανύουν μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο με φόντο την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.
ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα έχουν προειδοποιήσει τη Fed για τους κινδύνους που κρύβει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet κάλεσε την Yellen να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις και να αυξήσει τα επιτόκια.
Στην εκτίμηση ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σήμερα στην πολυαναμενόμενη αύξηση επιτοκίων προχωρούν οι αναλυτές της Rabobank.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής Michael Every, οι αγορές σήμερα αναμένουν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τα μέσα του 2006.
Εκτιμά ωστόσο ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σήμερα σε αυτή την κίνηση.
Πιθανότερο timing για αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο του 0-0,25% από το 2009, είναι ο Δεκέμβριος.
Σε ανάλογη πρόβλεψη έχει προχωρήσει και η Goldman Sachs.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιμένει ότι η ιστορική απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο.
Πάντως, η Goldman Sachs έχει διατυπώσει επιφυλάξεις, καθώς δηλώνει προβληματισμένη από τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Η Fed θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω τις διεθνείς πιέσεις, οι οποίες αναδύονται λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης», όπως έχουν αναφέρει οι αναλυτές.
Στον αντίποδα, ο Axel Weber, πρόεδρος της UBS, εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σήμερα στην αύξηση των επιτοκίων.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο πρόεδρος της UBS και πρώην πρόεδρος της Bundesbank.
Θα ήταν αποδεκτό για την Fed να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι αργότερα το φθινόπωρο, εκτίμησε ο Weber.
Και σημείωσε ότι χρειάζεται μια πιο μακροπρόθεσμα εδραιωμένη διαδικασία επικοινωνίας για να καταστεί σαφές ότι η τρέχουσα μεταστροφή της πολιτικής θα ακολουθηθεί από μια μετριοπαθή και πιο επαρκή αύξηση των επιτοκίων
Θεωρώ ότι το να υπάρξει μεσοπρόθεσμα σωστή επικοινωνία για την Fed, είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το να κάνει την πρώτη κίνηση.
Ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμούσαν μια αύξηση των επιτοκίων αυτό το έτος, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, αυτές οι προσδοκίες έχουν… ξεθωριάσει τις πρόσφατες εβδομάδες λόγω των αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές και ειδικότερα στην Κίνα, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Ακόμη και αν η FED προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, πολλοί εκ των εμπλεκομένων στην αγορά εκτιμούν ότι θα σηματοδοτήσει μια πιο μετριοπαθή στάση αντί του να αναγγείλει μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων.
«Η επικοινωνία της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων είναι πολύ σημαντική και η FED θα είναι πολύ προσεκτική να μην σηματοδοτήσει οποιαδήποτε υπερβολική σύσφιγξη της πολιτικής της, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αγορές είναι ακόμη πολύ ευάλωτες», σημειώνει ο Stephen Cuiu, στρατηγικός αναλυτής στη Mitsubishi UFJ Financial Group στο Χονγκ Κονγκ.
Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του Reuters, μια οριακή πλειοψηφία οικονομολόγων εκτιμά ότι η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, όταν την περασμένη εβδομάδα οριακά εκτιμούσαν αύξησή τους.
Ίσως το πιο ανησυχητικό για τις ασιατικές μετοχές τους επόμενους μήνες, είναι ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των εσόδων έχουν σταθερά αναθεωρηθεί χαμηλότερα, σηματοδοτώντας μια ζοφερή οικονομική προοπτική είτε οι ΗΠΑ αυξήσουν τα επιτόκια είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης