Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jazbec (ΕΚΤ): Το QE αποδίδει - Δεν συντρέχει κανένας λόγος για λήψη πρόσθετων μέτρων

tags :
Jazbec (ΕΚΤ): Το QE αποδίδει - Δεν συντρέχει κανένας λόγος για λήψη πρόσθετων μέτρων
Το πρόγραμμα αφορά σε αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως και τον Σεπτέμβριο του 2016
Την πεποίθηση πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το γνωστό QE, αποδίδει καρπούς και θετικά αποτελέσματα, εκφράζει ο Bostjan Jazbec, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Για τον λόγο αυτόν, όπως ο ίδιος εξηγεί, δεν συντρέχει για την ώρα κανένας λόγος συζήτησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά σε αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως και τον Σεπτέμβριο του 2016.
"Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποδίδει καρπούς οπότε υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να συζητήσουμε κάποιο άλλο μέτρο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος τραπεζίτης.
"Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές που η ΕΚΤ μπορεί να εφαρμόσει, αλλά είναι νωρίς να συζητήσουμε άλλα μέτρα πέρα από το να τηρήσουμε ότι συμφωνήθηκε", πρόσθεσε.
Στα τέλη του 2015 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο αναμένεται να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).
"Θα περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο, προτού τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο επέκτασης του QE", δήλωσε, νωρίτερα και ο Vitas Vasiliauskas, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας και επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Όπως πρόσθεσε "κάθε συζήτηση επί του θέματος τον Οκτώβριο θεωρείται πρώιμη.
Δεν θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο".
Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να παραδεχθεί πως το QE αποδίδει καρπούς, ενώ ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει ενδείξεις βελτίωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης